Gost Dnevnika HRT-a (VIDEO) bio je geopolitički analitičar Vlatko Cvrtila.

“Samim najavama išlo se na to da napadi zapadnih saveznika na Siriju ne naprave štetu koja bi ugrzila odnose Rusije i SAD-a. SAD je upozorio Rusiju, a Rusija je upozorila svoje sirijske partnere koji su se vojno pripremili. Žrtava nema, gađani su objekti za koje se pretpostavlja da su služili za proizvodnju i skladištenje kemijskog oružja”, rekao je u Dnevniku HTV-a geopolitički analitičar prof. Vlatko Cvrtila.

“Saveznička intervencija sigurno neće promijeniti tijek rata, niti će pomoći civilima. To može samo napad na vojne postrojbe sirijskog režima, a to bi značilo i žrtve među ruskim i iranskim snagama. To si Zapad trenutno ne može dopustiti”, kazao je Cvrtila.

Dodao je kako izjave Vladimira Putina nisu oštre, dapače – pomirljive su bez obzira što njegovi ambasadori imaju oštru retoriku. “Dogovor je postojao, informacije su dijeljene, znalo se da neće biti direktne štete za Rusiju. Ako se zapad povuče Rusija će nastaviti sa svojim utjecajem”, ponovio je. Naglasio je kako su u svemu veliki igrači Iran i Saudijska Arabija.

Komentiraj