Trebala je to biti konferencija za novinare o rješavanju sirijske krize i borbi protiv Islamske države, ali je neoprezna izjava ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova privukla svu pozornost.

Čak se i bivši američki veleposlanik u Moskvi uključio u reakcije na društvenim mrežama nakon što su Lavrovu izletjele nediplomatske riječi u utorak dok su on i njegov saudijski kolega Adel al-Juber imali susret s novinarima.

Snimke pokazuju Lavrova kako čeka dok se dio konferencije prevodi na arapski, gleda svoj mobitel, pravi bilješke, namješta naočale, češe se po čelu i tada tiho kaže: “J….i moroni”.

https://www.youtube.com/watch?v=XpHd9O2HxE0

Nije jasno o kome je to Lavrov govorio a njegova glasnogovornica, koja je bila nazočna, rekla je kako nije čula ministra da psuje te da su njegovi razgovori s Jubeirom prošli dobro.

Njih dvojica nisu uspjeli riješiti nesuglasice oko sudbine sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

 

  • Reakcije na društenim mrežama uključuju i onu bivšeg američkog veleposlanika Michaela McFaula u odgovoru na nagovještaj da je Lavrov svoje riječi usmjerio prema saudijskom ministru.

 

Bila bi to velika neugodnost za Moskvu u vrijeme dok započinje novu diplomatsku ofenzivu oko Sirije.

“Stvarno? A mene je optuživao za nediplomatski jezik”, napisao je McFaul na Twitteru.

Lavrovljeva glasnogovornica rekla je kako on nije bio zlovoljan zbog razgovora s Jubeirom.

Reutersov fotograf koji je bio nazočan rekao je kako su riječi Lavrova, koji se često ljuti na fotografe, izgleda bile namijenjene onima koji su počeli fotografirati dok je dizao ruku da namjesti naočale.

Neki na društvenim mrežama, barem dijelom šaljivo, ipak su izvukli drugačije zaključke.

Jedan korisnik Twittera rekao je kako će Riyadh odgovoriti crpeći više nafte i tako još smanjujući njezinu cijenu kako bi naštetio Rusiji koja se uglavnom oslanja na izvoz energenata.

Komentiraj