VIDEO: Klimatska konferencija UN-a uspjela u svojoj zadaći

facebook.com

Klimatska konferencija Ujedinjenih naroda COP24, u poljskom gradu Katowice, kritizirana je za vrijeme i nakon zasjedanja predstavnika 200 svjetskih država, no ispunila je svoj zadatak.

Uz gromoglasan pljesak usvojena je “knjiga pravila” koja na 156 stranica propisuje implementaciju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Ovo je vrlo važan dokument i pokazatelj puta i ciljeva kako države mogu postaviti zakonodavstvo i smanjiti emisiju stakleničkih plinova. 

Dva tjedna su trajali razgovori delegata i ministara te je bilo bojazni da ništa neće biti učinjeno što bi trebalo zakonski regulirati i ublažiti klimatske promjene.

Pariški sporazum o klimatskim promjenama je potpisan, ratificirala ga je Europska unija, a konvenciji UNFCCC pristupilo je 184 svjetskih država. Do danas je pokrenut velik broj projekata za korištenje obnovljivih izvora energije na svjetskoj razini, velike svjetske tvrtke mijenjaju svoje statute i još više brinu o recikliranju, smanjenju plastične ambalaže i proizvoda, korištenju čistih izvora energije…

Ovo je novi korak koji donosi potvrdu Sporazuma iz Pariza, a zacrtane odredbe postaju sastavni dio zakona i ustava brojnih država.

Komentiraj