VIDEO: Kako je nastajao ogroman mural u srcu Zagreba posvećen Chopinu

 

Mural u Zagrebu u povodu 210. godišnjice Chopinova rođenja

Ove godine Poljaci u zemlji i inozemstvu slave 210. obljetnicu rođenja Fryderyka Chopina, jednog od najpoznatijih skladatelja i pijanista na svijetu.

Svi vole i dive se Chopinovoj glazbi neovisno o spolu, nacionalnosti, mjestu stanovanja, vjeroispovijesti i političkim svjetonazorima. Sami Poljaci velikog Chopina nazivaju „pjesnikom glasovira“.

Nema sumnje da je Fryderyk Chopin rođen u mjestu Żelazowa Wola kraj Varšave. Međutim, nije toliko jasno kada se točno to dogodilo – neki izvori navode da je to bilo 1. ožujka 1810., dok drugi spominju datum 22. veljače 1810.

Chopinov genij pojavio se već u ranom djetinjstvu. Imao je samo sedam godina kad se njegova poloneza u G-molu pojavila u tisku. Već od samog početka glazba ovog genijalnog skladatelja često je odražavala stanje njegova duha, osjećaje koji su ga prožimali, unutarnje nemire i navale emocija.

I tako je, na primjer, slavna Étude Op. 10, No. 3., nastala ubrzo nakon Chopinova preseljenja u Pariz, cijenjena kao izraz njegove ljubavi i čežnje za Poljskom, njegovom voljenom i jedinom domovinom. Vjerojatno zato ta je etida kasnije nazvana „Tristesse“, što znači „tuga“. S druge strane, preludij br. 15. u des-duru op. 28 (tzv. „Kišne kapi“) inspiriran je čuvenom romansom Fryderyka Chopina i George Sand.

Osobito je zapažen jedan od njegovih najpoznatijih i najdirljivijih djela, ‘’Pogrebni marš’’ dovršen 1839. godine. Ta se skladba izvodila na sprovodima mnogih ljudi koji su ostali zapisani u povijesti svijeta (kao što su F. Kennedy i L. Brežnjev), uključujući i Chopina koji je pokopan na groblju Père-Lachaise u Parizu. Nakon što je čuo ‘’Pogrebni marš’’, njemački skladatelj Robert Schumann rekao je da je Chopin glazbenik koji u svojim djelima skriva „topove među cvijećem“.

Iako je Fryderyk Chopin svoj odrasli život proveo izvan Poljske, nikada nije prestao čeznuti za Poljskom. Na samrtnoj postelji zamolio je da mu se srce pošalje u domovinu, u Varšavu. Želja Fryderyka Chopina se ispunila – skladateljevo srce, izvađeno nakon njegove smrti, potajno je njegova starija sestra prokrijumčarila u Poljsku 1850. Godine 1880. njegovo je srce ugrađeno u zid crkve Svetog Križa, gdje se nalazi citat iz ‘’Evanđelja po Mateju’’: ‘’Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce’.’

Kako bi odali počast uspomeni na velikog poljskog umjetnika i jednog od najpoznatijih svjetskih skladatelja, Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu financiralo je mural s Fryderykom Chopinom u glavnoj ulozi. Projekt je ostvaren u suradnji s Borisom Baretom, poznatim hrvatskim street art umjetnikom. Mural se nalazi na zidu zgrade u ulici Ivana Dežmana 10. Projekt „Kad bi zidovi mogli pričati (o Chopinu)” još je jedan primjer u nizu vrlo uspješnih projekata koje je Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu ostvarilo u suradnji s hrvatskim umjetnicima i institucijama. Tom prilikom zahvaljujemo Ministarstvu državne imovine za suglasnost na izradi murala na zgradi u kojoj se nalazi Ministarstvo.

Nadamo se da će ovaj mural još dugo vremena podsjećati na velikog poljskog glazbenika i potaknuti prolaznike na slušanje djela velikog poljskog umjetnika. I citirajući još jednom natpis iz crkve Svetog Križa u kojoj počiva srce Fryderyka Chopina „Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce”, vjerujemo da se djelić srca čudesnog Fryderyka može također pronaći i u Zagrebu.

 

FOTO: Michel Kubaček

Komentiraj