Kino Europa

VIDEO: Film ‘Kvadrat’ autora Rubena Östlunda u zagrebačkom kinu Europa

Dobitnik Zlatne palme na Festivalu u Cannesu, film ‘Kvadrat’ (The Square), u režiji jednog od najznačajnijih suvremenih filmskih autora Rubena Östlunda, stigao je u zagrebačko kino Europa i odabrana kina u sklopu Kino mreže.

Ova žestoka satira umjetničkog miljea trenutno je i u utrci za europske Oscare (nagrade Europske filmske akademije) za najbolji europski film, režiju, scenarij, najboljeg glumca i komediju godine.

“Film prati uglednog kustosa Christiana kojemu sve kreće po zlu nakon što ga na prevaru opljačkaju na ulici. Dok nespretno pokušava pronaći lopove i osvetiti se za pljačku, istovremeno muzejska PR agencija pokreće kontroverznu medijsku kampanju za njegovu najnoviju izložbu ‘Kvadrat’ koja će izazvati burne reakcije javnosti i dodatno otežati cijelu situaciju.

Švedski redatelj Ruben Östlund stvorio je zabavan, ali istovremeno moćan i uznemirujuć film koji ispituje granice političke korektnosti, umjetničke slobode i slobode govora. Apstraktna umjetnička instalacija koja bi trebala predstavljati socijalnu utopiju postaje paradigma kukavičluka ovog svijeta i Östlund se ruga njegovom licemjerju ne propuštajući nijedan detalj, uz zaprepašćujuću inteligenciju i nevjerojatan humor.

U glavnoj ulozi pojavljuje se Claes Bang, znameniti švedski kazališni i televizijski glumac, ali i miljenik žena za kojeg se donedavno nagađalo kako je sljedeći na redu da utjelovi britanskog tajnog agenta Jamesa Bonda. Uz nesuđenog Bonda, sjajne sporedne uloge u ovoj moćnoj satiri, koja vješto balansira na rubu neugode, ostvarili su Dominic West (baltimorski detektiv McNulty u kultnoj kriminalističkoj seriji The Wire), Elisabeth Moss (najpoznatija po ulozi tajnice Peggy koja postaje copywriter u ‘Momcima s Madisona’) i nevjerojatni Terry Notary, poznati holivudski kaskader i imitator životinja koji je odgovoran za najbolju scenu filma, jedan od najupečatljivijih filmskih trenutaka 21. stoljeća. Ruben Östlund je angažirao Terryja (na osnovi njegove uloge u ekranizaciji ‘Planeta majmuna’) da odigra nesvakidašnji performans koji na urnebesan način razotkriva licemjerje suvremene umjetničke scene. Elisabeth Moss glumi novinarku s kojom se slatkorječivi, no emocionalno zatvoreni Christian romantično spetlja i razmjenjuje duhovite, nespretne replike tijekom cijelog filma.

Film ‘Kvadrat’ inspiriran je i redateljevim stvarnim iskustvom tijekom postavljanja istoimene umjetničke instalacije u četiri europska grada, koju opisuje kao prometni znak koji nas podsjeća na našu uzajamnu odgovornost. “Majmunska posla” na suvremenoj umjetničkoj sceni Östlund razotkriva i dovodeći stvarnu majmunicu na filmski set.

Ruben Östlund je našoj publici najpoznatiji kao autor ‘Turista’ koji je također nagrađen u Cannesu (osvojio je prestižnu nagradu programa Izvjestan pogled) te je bio nominiran za Zlatni globus za najbolji strani film.

Strastveni skijaš Ruben Östlund u svijet filma ušao je snimajući skijaške filmove, no ubrzo je otkrio kako je filmski medij idealan za proučavanje njegove omiljene teme – ljudskog ponašanja”, piše u objavi Kina Europa.

Komentiraj