Dubioza Kolektiv

VIDEO: Dubioza Kolektiv i njihov dokumentarac ‘Film za djecu i odrasle’

Skupina prijatelja u Bosni i Hercegovini je odlučila je formirati bend, bilo je to prije petnaest godina.

To nije bio običan bend i nije stvarao u običnim okolnostima. Istina, uz lokalne utjecaje, glazbeni utjecaji dolazili iz cijelog svijeta (ska, punk, reggae, elektronski, hip-hop), no tada se u BiH događalo se svega nekoliko koncerata godišnje te nije bilo prostora za kulturni ili politički izraz među mladima.

Iz ovog okruženja rođena je Dubioza Kolektiv.

Danas poznati bend predstavlja svoj prvi dokumentarni film nazvan ‘Film za djecu i odrasle’.

“Film je jednim dijelom direktno vezan za nastajanje i snimanje novog albuma koji se zove ‘Pjesmice za djecu i odrasle’ pa je nekako bilo logično da se film zove ‘Film za djecu i odrasle’. Za sve one koji su mlađi od 12 godina, želimo reći da film ne spada pod ‘roditeljsku pažnju’, tako da ga mogu slobodno gledati. I po dva, tri puta ako hoće”, izjavili su u svom stilu članovi Dubioze.

“Svi misle da je snimanje albuma romantični poduhvat u kojem nam muze tiho na uho šapuću slatku inspiraciju od koje se rađaju nova djela, ali je istina malkice drugačija…“ rečenica je kojom Brano Jakubović uvodi gledatelje u prvu dokumentarnu priču Dubioza Kolektiva.

Film prije svega priča priču o stvaranju posljednjeg albuma, kako su nastale suradnje s gostima na albumu, kako je došlo do podrške SKSK-u iz Slovenije i još puno zanimljivih situacija.

Pored dokumentarnih snimki rada u studiju film donosi i biografske arhivske snimke članova Dubioze, iz kojih se saznaje i kako je sama Dubioza nastala, kako su se članovi sadašnje postave benda spojili te kako su im se putovi počeli isprepletati i prije službenog nastanka.

Ideja za film je nastala slučajno, Dubioza je htjela snimiti video o Deaf Bendu ‘Dlan’ iz Zagreba i Jovi Jerkoviću iz Gradiške, koji su im dijelom bili inspiracija za album ‘Pjesmice za djecu i odrasle’. Kada je snimljeni materijal vidio njihov prijatelj i režiser Midhat Mujkić, zaključio je da od toga treba napraviti dokumentarni film.

Pored prikazivanja nastanka benda te faze stvaranja posljednjeg albuma, s filmom je bila želja pokazati kako Dubioza Kolektiv funkcionira te kompletan sistem njihovog rada koji je baziran na principu “uradi sam”.

Režiju filma potpisuje Midhat Mujkić, montažer, fotograf i redatelj koji je radio na filmovima ’10 minuta’ i ‘Belvedere’ Ahmeda Imamovića, ‘Sevdah za Karima’ Jasmina Durakovića te na filmovima Pjera Žalice i Srđana Vuletića.

Komentiraj