Vi samo radite nered, a ovaj robot će ČISTITI ZA VAMA!

AP

Ovog robota napravila je Toyota, a on je opremljen jednom mehaničkom rukom koja može uhvatiti objekte raznih oblika i veličina

Toyota-robot-cistac-620x350
Toyota je napravila novog robota, koji se vrti i šetka uokolo kao R2-D2 iz Zvjezdanih ratova, a posvećen je jednom jednom zadatku – skupljanju stvari, piše danas agencija Associated Press.

HSR, što je engleska skraćenica za “robot za podršku ljudima”, opremljen je jednom mehaničkom rukom koja može uhvatiti objekte raznih oblika i veličina, a može i skupljati manje stvari – uz pomoć malenog usisivača.

Robot nije opremljen za druge radnje, osim što na glavi ima kompjuterski panel u svrhu povezivanja s internetom.

Korisnik može pristupiti robotu s drugog računala i koristiti ga poput kamere mobilnog telefona.

HSR je visok 135 centimetra, ima na sebi nekoliko kamera, uključujući dvije na glavi koje liče na oči, kao i senzore na tijelu. U stanju je tiho kretati se u svim pravcima.

Foto: Tanjug/AP

Za razliku od robota po tvornicama za proizvodnju automobila, HSR ima udove i kliješta koji su napravljeni tako da nikoga ne mogu povrijediti, ali mogu podići stvari koje su teške do 1,2 kilograma.

Tvorac robota, Kouichi Ikeda iz Japana, veoma je uveren da će HSR naći upotrebu u svakodnevnom životu, po i u domaćinstvima.

Prema njegovim riječima, koristi od njega imat će ljudi s posebnim potrebama, kao i stariji ljudi, pošto saginjanje zbog podizanja stvari s poda predstavlja veliku poteškoću za sve koji imaju probleme s kičmom kao i druga oboljenja koja spriječavaju savitljivost tijela.

– Iako može raditi samo taj jednostavan posao skupljanja stvari, on već sad usrećuje ljude s posebnim potrebama. Tek smo počeli s njim, ali želimo da ga bude po kućama – rekao je Ikeda na izložbi tehnologije za medicinsku njegu u gradu Jokohama, jugozapadno od Tokija.

Foto: Tanjug/AP

Gotovo 40 posto Japanaca će do 2060. godine imati 65 godina, a i ostatak razvijenog svijeta će sljediti taj obrazac. Tvrtka Toyota u tome vidi priliku za zaradu.

Ova tvrtka je osnovni koncept HSR-a predstavila 2012. godine.

Novi, dorađeni model, najavljen je ovog mjeseca, i spreman je da sljedeće godine uđe na sveučilišta, u institute za istraživanja i u tvrtke. Partnerstva su im potrebna za razvoj njegovih mogućnosti, kako bi se što je prije moguće mogao koristi u domaćinstvima.

Problem je cijena robota, jer je za njeno snižavanje potrebna masovna proizvodnja. Toyota ne želi iznositi u javnost koliko robot sada košta.

Komentiraj