ČINJENICA DA JE ZDRAVKO MARIĆ na mjesto ministra financija došao direktno s pozicije izvršnog direktora za Strategiju i tržište kapitala u Agrokoru, automatski svaku njegovu odluku vezanu uz Agrokor stavlja pod sumnju da je riječ o potencijalnom sukobu interesa

‘Država bi trebala preuzeti obveznice Agrokora sada kada je njihova cijena niska. Prodajom tih obveznica kad se situacija sredi, država bi mogla zaraditi novac za otkup dionica Ine od mađarskog MOL-a.” Tu je ideju ovih dana, ali samo u strogo uskom krugu suradnika, razrađivao ministar financija Zdravko Marić. Prema tvrdnjama Nacionalovih izvora bliskih Vladi, slično razmišljanje imaju i pojedini financijski stručnjaci dobro upoznati s detaljima poslovanja Agrokora. No činjenica da je Zdravko Marić na mjesto ministra financija u bivšoj vladi Tihomira Oreškovića došao direktno s pozicije izvršnog direktora za Strategiju i tržište kapitala u Agrokoru, automatski svaku njegovu odluku vezanu uz Agrokor stavlja pod sumnju da je riječ o potencijalnom sukobu interesa, odnosno pogodovanju Agrokoru na štetu države. To Zdravka Marića već neko vrijeme, a naročito u ovom kriznom trenutku, čini disfunkcionalnim ministrom, jer bi u svakoj drugoj situaciji upravo ministar financija trebao imati ključnu riječ kada državi prijeti kolaps sustava zbog blokade koncerna koji nazivaju i “lokomotivom” hrvatskog gospodarstva.

Pročitajte članak u cijelosti na našem digitalnom izdanju.

Komentiraj

PREKOPixsell
Podijeli objavu
Prethodni članakOZLJEDA KOLJENA Mandžukić najvjerojatnije propušta uzvrat polufinala Kupa
Sljedeći članakHrvatska u Strasbourgu oslobođena za “neučinkovitu istragu” ubojstva u Sisku 1991.
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.