Veterinarska inspekcija u Dalmaciji otkrila ilegalnu klaonicu

Autor:

DIRH

Državni inspektorat u četvrtak je izvijestio da je njihova veterinarska inspekcija u stambenoj kući na području Dalmacije otkrila ilegalno obavljanje djelatnosti klanja i prerade mesa. Istaknuli su da je inspekcijski postupak u tijeku i slijedom utvrđenog bit će podnesena kaznena prijava i prekršajni nalog.

Navode da je u pratećim prostorijama kuće pronađena soba uređena kao priručna klaonica, opremljena opremom za klanje životinja. “U trenutku nadzora u prostoriji su nađena tkiva zaklanih životinja kao i tragovi krvi. Daljnjom pretragom u registriranoj mesnici na istoj lokaciji zatečen je veći broj svinjskih polovica, janjećih trupova, odojak te komadi rasječenog svinjskog mesa za koje subjekt u poslovanju s hranom nije mogao dokazati podrijetlo. Također na istima nisu bile oznaka zdravstvene ispravnosti, tj. nisu imali podrijetlo iz odobrenog objekta te nisu podvrgnuti obaveznom ante mortem i post mortem pregledu”, ističu iz Državnog inspektorata.

Dodaju da je zatečeno meso, sukladno zakonskim propisima, neškodljivo zbrinuto te je naređeno pranje, čišćenje i dezinfekcija prostorija.

“Ovakve nadzore veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavlja redovito sukladno planovima rada te zaprimljenim prijavama. Tako je tijekom samo ove godine obavljeno 36 nadzora kontrole ilegalnog obavljanja djelatnosti klanja i prerade mesa. Ovi nadzori prvenstveno imaju za cilj zaštitu zdravlja ljudi i suzbijanje širenja zaraznih bolesti koje se mogu prenositi živim životinjama, mesom i proizvodima od mesa. S obzirom na to da se dolaskom hladnijeg zimskog razdoblja približava i tzv. tradicionalno kolinje podsjećamo i na važeće propise i obveze vezane uz svinjokolju”, poručuju iz inspektorata.

Podsjećaju da pravilnikom o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu dozvoljava se klanje (svinje, ovce, koze, perad, kunići/zečevi i uzgojena divljač) izvan klaonice, ako su meso i mesni proizvodi tih životinja namijenjeni potrebama vlastitog domaćinstva. Prema Uredbi o zdravlju životinja 2016/429, sve lokacije odnosno farme i gospodarstva na kojima se drže svinje, bez obzira na njihov broj, moraju biti registrirana.

Također, sve svinje u Republici Hrvatskoj moraju biti označene ušnom markicom ili tetovirnim brojem te je obvezna pretrage na Trichinellu u ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Isto tako, klanje svinja, čije je meso namijenjeno za osobnu uporabu u kućanstvu potrebno je prijaviti veterinarskoj organizaciji ili praksi najkasnije 24 sata prije klanja. Nužno je i provođenje svih potrebnih preventivnih mjera radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa Afričke svinjske kuge u Republiku Hrvatsku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.