VENEZUELA Oporba organizira simbolični referendum protiv Madura

EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Venezuelska oporba organizira u nedjelju simbolični referendum protiv predsjednika Nicolasa Madura i njegove inicijative o izmjeni ustava, nakon što već tri mjeseca traju nasilni prosvjedi u toj zemlji koja je u teškoj političkoj krizi.

Predstavljen kao čin “građanskog neposluha”, taj referendum koji se održava bez dopuštenja vlasti, ima za cilj, kako kaže oporba, pokazati do koje mjere se stanovništvo protivi budućoj Konstitutivnoj skupštini.

Po institutu za istraživanje javnog mišljenja Datanalisis, gotovo 70 posto građana Venezuele protiv se tom tijelu, a  80 posto osuđuje Madurovo upravljanje zemljom koja je djelomično paralizirana i traumatizirana tri i pol mjesečnim prosvjedima u kojima je poginulo 95 ljudi.

Kako ne bi ostala u sjeni, vlast je također za nedjelju pozvala građane da dođu testirati glasačke strojeve koji će biti u funkciji 30. srpnja te dobiti informacije o tim izborima.

Konstitutivna skupština koju želi Maduro, i čijih se 545 članova bira 30. srpnja, ima za cilj izmijeniti ustav kako bi osigurala, po njemu, političku i ekonomsku stabilnost Venezuele.

Taj projekt odbacuju Madurovi protivnici koji u njemu vide način da se zaobiđe Nacionalna skupština u kojoj je oporba u većini od 2016.

Komentiraj