RASKOL ZBOG PUPOVCA! Bulj: ‘On je nebinarna osoba’; Radin: ‘Ili on ili nitko’

Autor:

17.5.2024., Zagreb - Sastavljanje nove Vlade RH u saboru. Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Velika kriza vladajuće većine počela je jučer poslijepodne… Podsjetimo, Odbor za izbor i imenovanja u petak je podržao sastave radnih tijela Hrvatskog sabora, no s dnevnog reda je povukao izbor predsjednika Odbora za nacionalne manjine jer se DP usprotivio mogućem izboru Milorada Pupovca na tu dužnost, zaprijetivši da bi to ugrozilo vladajuću većinu.

“Predložit ću na sastanku Kluba nacionalnih manjina da predsjednik Odbora za ljudska prava i nacionalnih manjina bude Milorad Pupovac i da kao Klub ne dajemo nikakav drugi prijedlog osim njega.

Bit ćemo jedinstveni jer je Pupovac čovjek koji ima najviše iskustva, poslije mene, al‘ ja sam potpredsjednik Sabora. S DP-om treba razgovarati. Treba im objasniti da su zadnjih četvrt stoljeća, bez obzira tko bio na vlasti, desnica ili ljevica koje se ionako više ni po čemu ne razlikuju, o predsjedniku Kluba odlučivali manjinci – to je postalo nešto poput stečenog prava.

To je tako već jako dugo, ja sam za to da DP-u, za kojeg ne želim vjerovati da je samo jedna etnička, pristrana stranka, ukažemo na tu činjenicu: po Poslovniku u Odboru sjedi većina manjinaca automatizmom i tom logikom nas se pita koga želimo, uvijek smo birali svog predsjednika i red je da nastavimo s tom praksom – rekao je Furio Radin, za Jutarnji list, koji smatra da je on predugo godina bio na čelu tog Kluba i da njegov izbor ne bi imao smisla.

Burna rasprava na temu nastavila se i u saboru koji je kompletirao sastave svojih radnih tijela, te izabrao nekoliko izaslanstava.

Bulj: Pupovac je nebinarna osoba

Predsjednik Kluba nacionalnih manjina me izvijestio da taj Klub još nije definirao svog kandidata za predsjednika Odbora i da moli još određeno vrijeme za konzultacije, odgovorio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković na propitivanje Marije Selak Raspudić (NZ) što se događa u spomenutom Odboru.

Ima li u Saboru još uvijek parlamentarne većine, postoji li mogućnost da se napravi “nevjerojatan manevar” pa da taj Odbor postane odbor opozicije, kako bi mu Milorad Pupovac (SDSS) mogao biti na čelu, pitala je zastupnica, poručivši da bi se razgovori o raspodjeli mjesta u saborskim odborima trebali voditi transparentno.

Proteklih dana, mediji su pisali kako HDZ želi da Pupovac bude na čelu toga Odbora i to u kvoti saborske većine, a da je to rezolutno odbio njegov koalicijski partner, DP.

“Pupovac je očito politički nebinarna osoba, ono”, ustvrdio je Miro Bulj (Most) pa kolege iz DP-a prozvao da su “klekli”, te da sve što su obećali nisu ni pokušali napraviti. “Sad vam je Pupovac spas”, kazao im je.

Dragana Jeckov (SDSS) rekla je Bulju kako je sramotno da Pupovca naziva nebinarom osobom, te kako bi voljela kada bi definirao što to znači.

“Rekao sam da je politički nebinarna osoba, a to znači da sjedi u vladi i oporbi”, pravdao se Bulj.

Furio Radin (NZ) izjavio je kako Bulj “zna reći neke stvari, ali ih ne zna objasniti”. Klub nacionalnih manjina 24 godine predlaže tko će biti predsjednik Odbora za nacionalne manjine, nismo donijeli stav, ako to još nije leglo, čekat ćemo da legne, izjavio je zastupnik.

Tko je dobio koje odbore?

Sabor je u petak za predsjednicu Odbora za europske poslove izabrao Jelenu Miloš (Možemo), za predsjednika Odbora za vanjsku politiku Andru Krstulovića Oparu (HDZ), za predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranka Ostojića (SDP).

Odlučio je da će Odbor za obranu voditi Arsen Bauk (SDP), financije i državni proračun Boris Lalovac (SDP), gospodarstvo Igor Peternel (DP), turizam Sanja Radolović (SDP), rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Mišo Krstičević (SDP), zdravstvo i socijalnu politiku Ivana Kekin (Možemo), obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović (NZ), Hrvate izvan RH Zdravka Bušić (HDZ), ratne veterane Josip Đakić (HDZ).

Predsjednik Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo je Predrag Štromar (HNS), za zaštitu okoliša i prirode Dušica Radojčić (Možemo), za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković (HDZ), a za poljoprivredu Marijana Petir (NZ), koja je taj odbor vodila i u prošlom saborskom sazivu.

Odbor za regionalni razvoj i fondove EU vodi Ivana Mujkić (DP), pomorstvo, promet i infrastrukturu Stipo Mlinarić (DP), predstavke i pritužbe Željko Jovanović (SDP), međuparlamentarnu suradnju Kristina Ikić Baniček (SDP), informiranje, informatizaciju i medije Josip Borić (HDZ), ravnopravnost spolova Marija Lugarić (SDP).

Za predsjednicu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije izabrana je Mirela Ahmetović (SDP).

Sabor je ranije za predsjednike Odbora za Ustav, za zakonodavstvo, za izbor i imenovanja izabrao HDZ-ove Ivana Malenicu, Krunoslava Katičića i Peru Ćosića, a za predsjednika MIP-a Roberta Jankovicsa.

Sabor je u petak izabrao svoja izaslanstva u parlamentarnim skupštinama Vijeća Europe, NATO-a i OESS-a čiji su voditelji Davor Ivo Stier (HDZ), Dario Hrebak (HSLS) i Mihael Zmajlović (SDP).

Za voditelja svog izaslanstva u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative izabran za Igor Peternel, a za voditeljice izaslanstava u parlamentarnim skupštinama Mediterana i Unije za Mediteran HDZ-ove Nikolina Baradić i Danica Baričević.

Sabor se suglasio da zastupnik DP-a Damir Biloglav stavi mandata u mirovanje, te da ga u zastupničkim klupama zamijeni Frane Tokić (DP).

Sabor je primio na znanje polugodišnje informacije HNB-a o financijsko stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u drugom polugodištu 2022. i prvom polugodištu 2023. godine te prihvatio izvješća o reviziji Državnog proračuna za 2022. i o poslovanju HRT-a za istu godinu.

Nakon glasovanja, zastupnici novog saziva otišli su na stanku do završetka europskih izbora, 9. lipnja.

Kad se ponovno okupe, imat će priliku propitivati premijera i ministre, novo će zasjedanje, početi uobičajenim aktualnim prijepodnevom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
istina

prije 2 mjeseca

NEMA TU KRIZE, SRPSKI SVET NEMOŽE U VLADU REPUBLIKE HRVATSKE,

Avatar photo
Lumumba

prije 1 mjesec

U svakom slučaju moralni pobjednik je, kako je i bilo očekivano, Milorad Pupovac.