Vedran Đulabić: “Regionalizam je politička ideologija koja je prihvatljiva svim političkim opcijama”

Autor:

Screenshot N1

Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu bio je gost Dnevnika N1 televizije u kojem je komentirao ustroj teritorijalnih jedinica.

“Zadnjih godina je rasprava o ustroju izbornih jedinica zamrla. Politički akteri misle da tu temu valjda nije potrebno otvarati. Imali smo par izbornih ciklusa kad je ta tema bila aktivna, ali ništa se nije dogodilo. Dobro je da je predsjednik tu temu iznio na stol”, rekao je profesor Vedran Đulabić za N1. 

Navodi da je predsjednik u pravu kad kaže da to nitko neće provesti, ali smatra da preustroj teritorijalnih jedinica nije nemoguć jer su to druge zemlje već napravile.

“Unazad trideset godina nijedna zemlja nije povećala broj lokalnih jedinica nego ih je smanjivala. Austrija ima 900 općina jer joj je takva konfiguracija i ima federalne jedinice. Neka se i Hrvatska federalizira pa može razgovarati o 550 lokalnih jedinica. Regionalizam je politička ideologija koja je prihvatljiva svim političkim opcijama”, rekao je pa je dodao: “Priča o tome da bi se neka hrvatska regija mogla odvojiti je kao da djeci pričate Pepu Piga, ne može se odvojiti ni velika Katalonija iz Španjolske”.

Isto tako, kaže da je decentralizacija trend koji je u Europi prisutan zadnjih 50 godina.

“Kad netko pita općinskog načelnika želi li ukinuti svoju općinu, koji bi htio na to pristati? Ništa se ne događa preko noći, za 5,6 godina bi se do toga moglo doći. Kad politika hoće, nema te sile koja će ju zaustaviti. Može li Hrvatska biti podijeljena na tisuću lokalnih jedinica? Može, ali pitanje je učinkovitosti”, zaključio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.