NEMAJU VJEŠTINU Vrhovni zapovjednik NATO-a: Broj ruskih vojnika nedovoljan za proboj Harkiva

Autor:

epa11336743 A Ukrainian police officer inspects a damaged building during the evacuation of local people from territories bordering Russia, in the city of Vovchansk, Kharkiv region, northeastern Ukraine, 13 May 2024, amid the Russian invasion. More than 4,000 residents from settlements in areas of the Kharkiv region bordering Russia have been evacuated as 'hostilities intensified', the head of the Kharkiv Military Administration Oleg Synegubov wrote on telegram. The evacuations follow a cross-border offensive by Russian forces, who claimed the capture of several villages in the region. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis.  EPA/GEORGE IVANCHENKO

EPA/GEORGE IVANCHENKO

Vrhovni zapovjednik NATO-a rekao je u četvrtak da ne vjeruje da je ruska vojska rasporedila dovoljno vojnika za strateški proboj u regiji oko Harkiva na sjeveroistoku Ukrajine.

General Christopher Cavoli, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a u Europi, rekao je kako je uvjeren da će ukrajinske snage održati svoje linije u regiji.

Rusija je prošlog tjedna otvorila novu frontu u ukrajinskom ratu kada su male skupine visoko mobilnih jedinica brzo prešle granicu i ušle u regiju Harkiva, prisilivši Ukrajinu da požuri s trupama iz drugih područja.

“Rusi nemaju broj potreban za strateški proboj”, rekao je Cavoli na tiskovnoj konferenciji u sjedištu NATO-a u Bruxellesu nakon sastanka vojnih zapovjednika iz cijelog transatlantskog saveza.

“Što je još važnije, oni nemaju vještinu i sposobnost da to učine, da djeluju na razini potrebnoj za iskorištavanje bilo kakvog proboja u stratešku prednost”, dodao je.

“Imaju sposobnost ostvariti lokalni napredak i učinili su nešto od toga. Također su napravili neke lokalne gubitke.”

Nije dao nikakve podatke o broju vojnika koje je Rusija rasporedila na tom području.

Admiral Rob Bauer, predsjednik vojnog odbora NATO-a, rekao je na tiskovnoj konferenciji da uskoro očekuje “ozbiljna poboljšanja” u količini streljiva koju će ukrajinske snage dobiti.

Ruske snage nadmašuju ukrajinske trupe ponekad u omjeru 10 prema jedan, tvrde dužnosnici.

Nedostatak streljiva u Ukrajini djelomično je rezultat višemjesečnog kašnjenja u dobivanju velikog paketa vojne pomoći za Ukrajinu preko američkog Kongresa.

Cavoli je rekao da ukrajinski saveznici sada isporučuju “ogromne količine” streljiva i sustava protuzračne obrane kratkog dometa te “značajne količine” oklopnih vozila koja će pomoći u borbi protiv napredovanja kod Harkiva.

“U vrlo sam bliskom kontaktu s našim ukrajinskim kolegama i uvjeren sam da će oni održati liniju”, rekao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 2 mjeseca

Dragi NATO, Historia Magistra Vitae Est, a razlog zašto je Staro Grčko Carstvo propalo je isti onaj kao i zašto je Staro Rimsko Carstvo propalo! Naime, Balkanci ne vole da im drugi naređuju šta, kad i kako moraju raditi!