Tomašević o puknuću cijevi: “Ispričavamo se svim građanima”

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak u predvorju Gradske uprave održava konferenciju za medije.

Podsjetimo, na zagrebačkoj Trešnjevci u utorak ujutro opet je došlo do puknuća vodovodnog cjevovoda, veća količina vode izlila se po okolnim ulicama i objektima, a promet je obustavljen.

Novo puknuće vodovodnog cjevovoda na zagrebačkoj Trešnjevci, promet obustavljen

“Ispričavamo se svim građanima u Selskoj ulici. I institucijama koje su pretrpjele štetu”, rekao je Tomašević na početku.

“Povećanje stanogradnje, a posebice to možete vidjeti na Trešnjevci, nije pratilo uvijek razvoj komunalne infrastrukture. To vrijedi za vodoopskrbu, ali i odvodnju. Prioritet nam je to unaprijediti u idućem razdoblju. Prva dojava je bila prije pet sati. Odmah su izašli na teren vatrogasci, vodoopskrba i policija. Danas je voda puno brže zaustavljena nego u nedjelju zbog bržeg sustava za zaustavljanje”, rekao je gradonačelnik.

Dodao je da je ukupno intervenirano na sedam lokacija, tri stambena objekta, cesta te tri različite ustanove. “Najgore je u smislu štete prošla škola u kojoj je oštećena dvorana, uredi i domarov stan”, istaknuo je.

Građani, dodaje, mogu prijaviti štetu, pokrit će je polica osiguranja Zagrebačkog Holdinga. “Radi se o magistralnom cjevovodu, uzrok je vjerojatno isti kao i u nedjelju. Cijev je bila napregnuta, zato je došlo do pucanja. Radi se o starom cjevovodu, ovo je užasno bitan cjevovod za opskrbu vodom cijelog zapadnog Zagreba. Čuo sam se s ministrom Ćorićem oko unaprjeđenja vodooksprbne mreža, sutra ćemo imati sastanak gdje ćemo pričati o tome”, naglasio je Tomašević.

Komentirajući trostruko ubojstvo u Zgarebu, Tomašević je rekao da su u kontaktu s majkom i širom obitelji. “Ovim putem molimo medije da ne izvještavaju detalje pogreba. Obitelj je molila da se to obavi u krugu obitelji. Isto tako molimo da mediji ne izvještavaju o vremenu i mjestu pogreba. Osigurali smo obitelji sve što smo mogli, ponudili smo sve oblike pomoći”, rekao je.

Gradonačelnik je dodao da su osigurali i psihološku pomoć. “Imamo hitne timove za takve situacije. Pomoć je dana i djelatnicima vrtića u koji su djeca išla”, istaknuo je.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je da su najavili raspis natječaja za novog direktora Zagrebačkog velesajma.

“Taj natječaj je raspisan prošli petak, objavljen je i dostupan na stranicama Zagrebačkog velesajma, relativno je sličan onome natječaju koji je u tijeku za direktora ZET-a”, istaknula je.

O novom rejtingu Grada Zagreba Danijela Dolenec je rekla: “Potvrđen je rejting dugoročnog duga na BB- od strane S&P-a, a ono što je novo, izgledi su reformulirani u stabilne izglede tj. pozitivan pomak. To je važan dio našeg plana kratke i dugoročne stabilizacije Grada”.

Podsjetila je da je razrješeno Upravno vijeće Poliklinike za pomoć djeci i mladima Grada Zagreba i imenovano novo. “Predsjednica je sada Gordana Keresteš, redovna profesorica na Katedri za razvojnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a članice su Andrea Jambašić Sakoman, psihijatrica na Vrapču te Lora Vidović, bivša pučka pravobraniteljica”, naglasila je zamjenica gradonačelnika.

Najavila je da će upravno vijeće sada morati odlučiti o ostavci Gordane Buljan Flander.

Gradonačelnik je rekao da ne može tvrditi da cijevi više neće pucati. “Nije samo ovdje potrebna investicija, nego na području cijelog grada. Ima puno primjera gdje su potrebne nove investicije”, istaknuo je.

Dodao je da nije dobar trend da se Trg bana Jelačića pretvara u rezervnu tržnicu.

“Vidite ovih dana da se prodaje i odjeća i građani nas na to upozoravaju. Mi za to nismo davali dozvole. To su dozvole koje su ostale od prije, mi ih ni na koji način ne može revidirati. No želimo zauzeti novi stan o javnim površinama”, rekao je gradonačelnik.

 

Komentiraj