Ivan Vrdoljak podnio je ostavku nakon sjednice predsjedništva HNS-a. Od najavljivane koalicije HNS-a i HDZ-a neće biti ništa.

Danas su se cijelo poslijepodne i večer u HNS-u održavali razgovori vrha stranke na kojima je trebala biti donesena odluka o tome hoće li HNS ući u koaliciju s HDZ-om te na taj način spasiti vladu Andreja Plenkovića.

UŽIVO:

23:10 Ostavku Vrdoljaka i odbijenicu HDZ-u komentirao je i šef HSS-a Krešo Beljak.

“U HNS-u ima jako puno divnih ljudi”, rekao je Beljak.

22:45 Andro Vlahušić je na izlasku iz HNS-a rekao kako je sretan jer je HNS postao ‘prava politička stranka’.

“Predsjednik (Vrdoljak, op.a.) donio je odluku koju smo mi poštivali. Postali smo prava politička stranka i sretan sam zbog toga”, rekao je Vlahušić. Na pitanje kakve je ponude HNS odbio iz HDZ-a, Vlahušić je rekao: “Velike, ogromne”.

22:15 Nakon što je Vrdoljak podnio ostavku, ostali članovi predsjedništva HNS-a počeli su se razilaziti. Anka Mrak Taritaš napustila je prostorije HNS, pri čemu je izrekla samo četiri  riječi: “Sve je već rečeno.”

22:10 Pred novinare je izašao Ivan Vrdoljak i potvrdio da podnosi ostavku.

“Nakon duge rasprave je postalo očito da će se stranka podijeliti i odlučio sam predložiti predsjedništvu da ne ide u vladu s HDZ-om i da podnosim ostavku na sve političke funkcije. Imao sam iskrenu namjeru izvući Hrvatsku iz političkih rovova, ali odluka da se dijeli stranka nema cijenu, povlačim se sa svih funkcija. Ne ulazim u vladu”, rekao je Vrdoljak i vratio se u prostorije HNS-a pri čemu je ignorirao novinarska pitanja.

21:55 Neslužbeno se doznaje da će šef HNS-a Ivan Vrdoljak podnijeti ostavku. Uskoro se čeka njegov izlazak iz stranačkih prostorija i davanje izjave.

21:50 Uskoro se očekuje izlazak čelništva HNS-a s maratonske sjednice predsjedništva.

20:45 Posljednja ponuda Ivana Vrdoljaka stranci na Predsjedništvu bila je ta da se HDZ-u ponudi podrška projektima i manjinska Vlada, ali bez koalicije.

19:40 Prvi od članova Predsjedništva HDZ-a koji je podržao koaliciju s HNS-om bio je Milijan Vaso Brkić. Na kraju je Plenković potvrdio kako je cijelo Predsjedništvo bilo ‘za’ koaliciju.

19:00 Andrej Plenković je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a izjavio kako su svi na sjednici bili spremni za suradnju s HNS-om.

“Svi na Predsjedništvu su bili za suradnju s HNS-om, čekamo rezultate njihovog Predsjedništva”, rekao je Plenković.

18:40 Na sjednici je došlo do intenzivne svađe u vrhu HNS-a.

18:13 Predsjedništvu je trebalo dva sata da dođu na pitanje koalicije s HDZ- om, prije toga se razgovaralo o manje važnim temama.

18:12 Sjednicu su otvorili Vesna Pusić, pa Andro Vlahušić, pa Anka Mrak Taritaš. Svo troje su bili za ostavku Vrdoljaka, no čini se da su Pusić, Vlahušić i Mrak Taritaš u manjini.

18:00 “Sigurno nećemo skrenuti udesno”, izjavila je Anka Mrak Taritaš novinarima.

16:10 Središnji odbor HNS-a po statutu mora dati suglasnost na eventualnu suradnju stranke s HDZ-om.

15:55 Sjednica Predsjedništva HNS-a je u tijeku.

15:41 Andrej Plenković je prije sjednice Predsjedništva HDZ-a izjavio kako ima ovlasti za pregovore s HNS-om.

15:30 HDZ-ov Božidar Kalmeta komentirao je sve izvjesniju suradnju između svojeg HDZ-a i narodnjaka koje vodi Ivan Vrdoljak.

“Apsolutno sam za koaliciju s HNS-om. Bez obzira na ideologiju, imaju stručnjake”, rekao je Kalmeta.

15:00 Danas se održava sjednica Predsjedništva HNS-a, a sutra sjednica Središnjeg odbora. Konačna odluka bit će prebačena za sutra.

 

Komentiraj