HOS održao konferenciju za novinare.

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je jutros da Vlada razgovara s Predsjedništvom Saveza udruga HOS-a i udrugom HOS-a grada Zagreba o rješavanju problema spomen ploče u Jasenovcu, o čemu će HOS danas održati konferenciju za novinare.

Ploču su u međuvremenu počeli uklanjati.

UŽIVO:

12:05 Završena je konferencija.

12:00 Đapić je rekao da govore o hosovskom, a ne ustaškom pozdravu.

11:55 “Za dom spremni ima putovnicu i osobnu. HOS je prezime, a ZDS je ime. Pod tim znakom su se hrvatska djeca borila. On je legitiman od prvog dana, a najsvetiji znak Za dom spremni se nije mogao uništiti. Mi bi bili najveće ništarije da smo to dopustili”, rekao je Skejo.

“Onaj tko se nije ustao za obranu svoje domovine, on je nitko i ništa. I mi smo se ustali. Kad sam rekao ‘Za poglavnika’, kad je napadnuta Hrvatska, mi smo se ustali i pozdravljali vojskovođu Tuđmana ‘Za poglavnika’. Toliko od mene”, rekao je Skejo.

11:50 “Poruka Za dom spremni ostaje na ploči”, odgovaraju na pitanja novinara. 

“Nema šanse da bi ploča bila skidana da nismo dobili rješenje o “Za dom spremni”.


11:35 “Moram istaknuti jednu stvar. Koliko god ima gorčine i istine u Skejinim riječima, današnji dan bih ocijenio kao jednu od najvećih pobjeda HOS-a od Domovinskog rata. Od smrti Tuđmana nikad nismo bili u prigodi da na bilo koji službeni način možemo razgovarati o problemima koji nas tište. Da se ovo s pločom dogodilo za vrijeme Sanadera ili Kosorice, ploča bi bila razbijena i maknuta isti dan. Nakon napada Aleksandra Vučića, bez kamera i medija, po prvi put hrvatski državi vrh nije reagirao nego su uzeli vrijeme za formiranje onog vijeća. Dali su prostora da se stvari počnu odmotavati. Jasno da nitko od nas nije sretan zbog premještanja ploče. Ovo je prvi put bilo da se raspravljalo i da se dalo rješenje. Stavili smo crtu da se oznaka i pozdrav HOS-a ne može zabraniti. Jasno je da je država država i da imaju pravo napraviti što hoće, ali svi smo stekli dojam sa sastanka gdje je jasno izražena želja da se dođe do dogovora. Razgovaralo se da se legalizira HOS, njegovo ratno znakovlje i mi smo to u razgovorima uspjeli. Došli smo do pozicije gdje možemo smatrati da smo napravili golemi iskorak. Iza nas je ostala časna i čestita borba i zato tražimo od vlade da zabrani napade na HOS. Da možemo s radošću oblačiti naše odore i da naši veterani ne budu maltretirani jer nose oznake HOS-a koja ima pozdrav ZDS. Neovisno o konotacijama, nas zanima samo ona iz Domovinskog rata. Tako je bilo u ratu, nije se pozdravljalo sa Smrt fašizmu, nego ZDS. Imamo pravo na svoje poštovanje i zaslužujemo ga. Ova vlada je prva pokazala da je spremna o tome razgovarati.

Vrijeme je pokazalo da su svi koji su napadali ploču u Jasenovcu, da nisu imali nikakve plemenite namjere. Ovo što smo sad napravili je vrhunac što smo mogli napraviti. Kad sam 1996. pregovarao s Tuđmanom i Šuškom, tek 20 godina nakon smo došli do toga da nas neće privoditi policija ako polažemo vijence u HOS-ovoj uniformi”, rekao je Anto Đapić.

11:25 “Sve vas pozdravljam s hrvatskim katoličkim pozdravom Hvaljen Isus i Marija. Pozdravljam dijasporu koja nam je puno značila u oslobađanju Hrvatske. Mogu reći kako nismo sretni jer se premješta ploča. Morat ćemo ponovit gradivo. 11 momaka koji su poginuli i bili za dom spremni, to je najsvetije što može biti u našem narodu i u bilo kojem narodu na svijetu. Oni koji su nam pobili te sinove, a to je petokraka uz pomoć četnika, s devet spomenika šalju na ćirilici poruke. Nitko to ne spominje. Vi koji uživate slobodu hrvatskog naroda, vidim da pod ručnom i na kumplungu ne cijenite te Hrvate koji se ustaše i daše život za domovinu. Nažalost, došli smo u situaciju da i mi iz Splitsko-dalmatinske županije dajemo suglasnost i smatram da će vlada RH imati razumijevanja prema nama i da će nas zaštititi jer su ti momci dali krv. Preko 700 HOS-ovaca je došlo iz BiH i dali živote za Hrvatsku. Njihove obitelji su ucviljene. Neka oni imaju svoj mir.

Jasenovac je Hrvatska. Ti momci su dali za Jasenovac svoje živote, ne vidim razloga da ta ploča tu ne ostane. A u Vukovaru stoje ćilirični spomenici koji su bili upereni protiv Hrvatske. Pozdravljam vas sa starim hrvatskim pozdravom: Bog i Hrvati i za dom spremni”, rekao je Marko Skejo.

11:20 “Predugo ovo traje i razvlači se u političkoj situaciji da se izvlači Jasenovac i ploča. Umorni smo. S najboljom namjerom smo digli ploču kako bi iskazali počast. Mislim da je vrijeme da se neke stvari riješe u Hrvatskoj. Starimo i umiremo. Ne možemo ostaviti neke stvari. Najlakše bi bilo reći ‘ne zanima nas’. Noćima ne spavamo, nije nam lako. Kompromis, rješenje i dijalog je bio neophodan da bi Zagreb učinio ono što je. Da daju dozvolu da se ploča premjesti, onakva kakva je. Sa svim simbolima kakve su pripadnici HOS-a nosili u ratu, to se ne smije mijenjati. Ploča ide, ali ratne oznake HOS-a ostaju. Nismo fašisti, Hrvatska nije nastala na temelju fašizma”.

11:13 “Velik mi je čast da vas je toliko bilo na otvorenju ploče u Jasenovcu. Takav interes i sukob u medijima nije bio na otvaranju. Zahvalit ću se svim braniteljima i udrugama, pokazalo se jedinstvo kao u devedesetima. Spomen ploča je postavljena uz sve dozole općine i Grada. Ovim je oskrvljena svrha postavljanja ploče, a to je bio pijetet poginulim braniteljima. Vezani smo isključivo za Domovinski rat i to je jedini pokret kojemu pripadamo. U okviru postojeće zakonske regulative, našli smo primjerno rješenje. Postavit ćemo ploču HOS-a na području Grada Novske u spomen poginulim vitezovima. Zahvaljujemo vladi i Gradu Novskoj. Ploča će uvijek biti to što je i na njoj će stajati grb od HOS-a i pisat će “Za dom spremni”.

Kad je ploča postavljana, poslali smo svima priopćenja. Čudim se zašto mnogi nisu došli. Danas ti svi imaju svoje mišljenje”, rekao je govornik.

11:11 
Počela je konferencija.


11:00
 U publici su Miodrag Demo, povjesničar Josip Jurčević i Đuro Glogoški.

Komentiraj