Sabor sa 78 glasova potvrdio nove Plenkovićeve ministre

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

U Saboru će danas biti predstavljeni novi ministri. Tijekom dana očekuje se glasanje o njima.

“Dogovorili smo popunjavanje vlade RH novim ministrima, oni će biti sutra ujutro predstavljeni na odborima. Tijekom dana očekujem glasanje i za cijelu vladu. Predrag Štromar postaje potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva. Blaženka Divjak bit će ministrica znanosti, Davor Božinović ide na čelo MUP-a, Dražen Bošnjaković bit će ministar pravosuđa, Tomislav Ćorić preuzima ministarstvo zaštite okoliša. Marko Pavić postaje ministar rada i mirovinskog sustava. Ministar uprave bit će Lovro Kušćević”, izjavio je sinoć Plenković.

UŽIVO:

19:40 Novinarima se nakon glasanja obratio premijer Plenković koji je bio opušten i rekao je da je dobro, da je cool i dodao da danas nije bilo napeto.

“Čestitam ministrici i ministrima na povjerenju koje su dobili. Ovime smo okončali jednu političku epizoda na korist političke stabilnosti. Upravo me to motiviralo da dobijemo stabilnost i postignemo ciljeve, da se suočimo s problemima. Odluka HDZ-a i HNS-a je bila ispravna i politički mudra”.

19:30 Novi ministri su prisegnuli.

19: 26 Ministar graditeljstva Predrag Štromar je u Saboru potvrđen s 78 glasova “za” i 46 protiv, s istim brojem glasova je potvrđen i ministar uprave Lovro Kuščević, Taomislav Ćorić sa 78 “za”, 45 protiv i jedna suzdržan, Davor Božinović je potvrđen s 78 glasova a 46 ih je bilo protiv, a s istim brojem glasova je potvrđen i ministar rada Marko Pavić, te Blaženak Divjak za 78 i 42 protiv. Za 78 za i 46 glasova protiv iskazano je povjerenje Draženu Bošnjakoviću.

19: 20 Kako bi glasovao, u zadnji tren u sabornicu je uletio Tomislav Saucha.

19: 19 Predrag Štromar je u Saboru potvrđen s 78 glasova “za” i 46 protiv, s istim brojem glasova su potvrđeni i Lovro Kuščević, Taomislav Ćorić sa 78 “za”, 45 protiv i jedna suzdržan, Davor Božinović je potvrđen s 78 glasova a 46 ih je bilo protiv, a s istim brojem glasova je potvrđen i ministar rada Marko Pavić, te Blaženak Divjak za 78 i 42 protiv.

19:10 Žao mi je što je danas došlo do neprimjerenih izjava koje se odnose na zastupnike nacionalnih manjina, to osuđujem”, kazao je Plenković.

“Zastupnik iz nacionalnih manjina Radin Furio dobit će mjesto potpredsjednika Sabora, na taj način želimo pokazati poštovanje prema nacionalnim manjinama”, kazao je Plenković.

19:00 Premijer Plenković obratio se medijima. Čestitao svim kandidatima.

17:59 Sa 7 glasova članova Odbora za obrazovanje prihvaćen je prijedlog da kandidatkinja za ministricu obrazovanja bude Blaženka Divjak.

17:30 “Neću pristati na ucjene koje bi doše od bilo koje stranke, pa niti od stranke koja je mene predložila. Ucjene nikako, borba za fotelje nikako – već zajednički rad. Nadam se da ćete mi za to dati podršku”, rekla je Divjak.

17:16 “Moji razgovori s premijerom su išli u smislu depolitizacije obrazovanja, nisam dobila niti jednu informaciju od premijera da se takav stav i pravac napušta”, kazala je Divjak i dodala da nije utvrđivala autentičnost dokumenta koji je danas ranije objavio Hrast, a u kojem stoji da će Dijana Vican i Jasminka Buljan Culej ostati na čelu tima za provođenje kurikularne reforme.

17:10 Divjak je dobila 18 pitanja od kojih se 9 preklapa, rezimirao je Krstulović Opara.

16:52 Mirando Mrsić i Željko Jovanović upitali su Divjak hoće li smijeniti čelne ljude skupine za provođenje obrazovne reforme, a koje je postavio “ministar plagijator”, te hoće li podnijeti ostavku ako za godinu dana obrazovna reforma ne bude dala rezultate.

16:50 Na Odboru za obrazovanje SDP-ovac Bojan Glavašević pitao je kandidatkinju za ministricu Blaženku Divjak je li istina, kao što je danas ranije objavio Hrast, da će Dijana Vican i Jasminka Buljan Culej ostati na čelu kurikularne reforme, i da ona u tom slučaju neće prihvatiti ministarsku poziciju.  Predsjednik Odbora Andro Krstulović Opara kazao je da će Divjak odgovoriti na nakon što pitanje postave svi članovi Odbora koji žele.

16: 33 “Meni je važnija tehnologija nego ideologija”, kazala je Blaženka Divjak iznoseći viziju svoga rada u Ministarstvu obrazovanja.

16:30 Premijer je predstavio Blaženku Divjak, kaže “kako je dokazala da ima stručna znanja i sve kompetencije da preuzme ovu važnu ulogu”.

“Očekujem da u svom mandatu preuzme nastavak procesa reformi, da osigura ozračje koje će omogućiti najšireg društvenog konsenzusa obrazovne reforme”, rekao je premijer.

16:20 Na saborskom odboru počelo je predstavljanje Blaženke Divjak, koja bi trebala zamijeniti Pavu Barišića u Ministarstvu znanosti.

16:07 Sabor je otišao na stanku do 19 sati.

16:02 Nakon premijera u zgradu sabora su ušli i Predrag Štromari Blaženka Divjak.

16:00 Premijer Andrej Plenković upravo je ušao u zagrdu Sabora gdje će sudjelovati na sjednicama saborskih odbora na kojima će predstaviti svoje kandidate za ministre.

15:58 Jandroković je odredio stanku do 19 sati jer počinje predstavljanje kandidata za ministre na saborskim odborima.

15:35 Miro Bulj prozvao je Jandrokovića ulizicom.

14:37 U Vladu je došla i Blaženka Divjak koja bi trebala biti nova ministrica.

14:15 Štromar je čuo za priopćenje Hrasta. Otišao je u Vladu kod Plenkovića da čuje što se događa.

13:35  Hrast je priopćio da će njihov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović podržati nove ministre, a ističu i da im je na sastanku s vodstvom HDZ-a u Banskim dvorima potvrđeno da će Dijana Vican ostati voditeljica stručnog povjerenstva, a Jasminka Buljan Culej voditeljica Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme.

12:10 Miro Bulj uzeo je riječ i pitao HNS-ovce hoće li se sada ići pokloniti na grob Franje Tuđmana. Također, pitao je hoće li sada HDZ-ovci kao što je Stevo Culej zajedno sa HNS-ovcima.

11:46 Zastupnici imaju kvorum. Prisegnuli su novi saborski zastupnici, a među njima i Vrdoljakova zamjena.

11:20 Već 20 minuta trešti zvono koje poziva zastupnike na glasanje. Naime, treba im 76 ruku za potvrdu Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

11:05 Bruna Esih Plenkoviću je poručila da na nju ne treba računati.

10:55 Ivan Vilibor Sinčić u ime Kluba Živog zida ocijenio je petak crnim danom za hrvatsku politiku.

“Ovo je crni dan za hrvatsku politiku, hrvatsku Vladu i Hrvatski sabor, dan kada je pobijedio klijentelizam, politička korupcija, kada je pogažen opći interes i dan kada će biti izglasana Vlada koja nije dobila na izborima”, rekao je.

Pita se Sinčić kako će sada građani gledati na hrvatsku politiku i demokraciju kada su toliko puta prevareni.

“Građani su glasali za jednu stvar, a dobili su drugu stvar…totalna prevara”, rekao je Sinčić dodavši da je izrazito tužan i šokiran.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić upozorio je HNS da je prevario birače jer je prekršio ugovor s Narodnom koalicijom.

“Imperativ koalicije HDZ-a i HNS-a nije stabilnost države i interes građana, kako se pokušava prikazati. Svima je jasno da je ovo klasična trgovina, borba za fotelje i izdaja birača”, ustvrdio je Bernardić, upitavši se kakva je to poruka.

Pozvao je birače da se zapitaju kakvu vjerodostojnost imaju oni koji takvo što čine.

“Ne možemo, niti ćemo sudjelovati u podršci ovakvoj političkoj trgovini, nezabilježenoj u Hrvatskoj… Hrvatska zaslužuje i mora bolje”, poručio je Bernardić.

10:15 Glasnović je rekao da neće podržati Vladu.

“To bi bio moralni suicid”, izjavio je.

9:55 U isto vrijeme u Saboru je govorio Božo Petrov.

“Kad bi Hrvatska mogla pričati, vrisnula bi da joj više ne pomažete. Nakon svega što ste morali progutati da biste sjedili u tim foteljama, nešto je moralo otpasti – obraz.  Ako biramo prostitutke na izborima onda će politika biti prostucija”, rekao je Petrov.

9:51 “Je li HSS sestrinska stranka HDZ-u, a surađuje s SDP-om. Je li to neki problem? A ovo što mi radimo, da prestanemo s komunikacijom o trgovini i prevari. Stranke idu na izbore da budu u poziciji da vode proces, ne da budu u oporbi”, nastavio je Plenković.

“Ne želimo priuštiti ljudima još jedne parlamentrane izbore. Treće u dvije godine. Imamo respekt prema biračima. Sada pokazujemo političku zrelost i odgovornost za normalno vođenje zemlje. Ustrajat ću na političkoj stabinosti kako god to nekome izgledalo. Mogli smo ići na izbore, ali što bi se dogodilo. Izlaznost bi bila manja, HDZ bi dobio više glasova. Ali opet bi se moralo razgovarati”, rekao je.

9:42 “Želimo depolitizirati obrazovanje. Od drugog svjetskog rata imamo problema, društvo se dijeli, 27 godina nismo uspjeli povezati ovo društvo, ne želimo da građani o tome razmišljaju. Želimo stvoriti jedno kvalitenije, bolje otvorenije društvo. Andrej i ja imamo isti cilj. Siguran sam da ćemo odraditi mandat do kraja”, rekao je Štromar.

“Marić je bio na meti svih zbog Agrokora, ali vidimo da Agrokor ide u dobrom smjeru, vidjeli smo to jučer”, dodao je.

“Siguran sam da će isti ljudi koji su glasali za nas, opet glasati za nas”, zaključio je Štromar.

9:35 “HNS i HDZ usuglasili su platformu i potpisali smo dokument kojim će HSN participirati u vladi. Mislim da smo dogovorom s našim dosadašnjim partnerima osigurali dovoljno stabilnu većinu za normalno fukncioniranje vlade. Zahvaljujem se Štromaru,koji će postati danas potpredsjednik vlade, na suradnji i otvorenosti te odgovornosti a ta je odgovornost ključna poruka koja je vodila sve nas da učinimo ovaj iskorak”, rekao je Plenković.

8:45 Svi budući ministri došli su na sastanak. Predstavljeni su zastupnicima.

8:35 Novi ministar rada došao je na sjednicu Kluba HDZ-a. Marko Pavić novinarima je rekao samo kako se već godinama bavi zapošljavanjem mladih te da vjeruje da će dobiti povjerenje.

8:32 Na sastanak u Klub HDZ-a došli su i neki predstavnici manjina, poput Milorada Pupovca i Mile Horvata.

Komentiraj