Screenshot YouTube

Pogledajte kako su u Kini uspjeli suho brdsko područje pretvoriti u voćnjake

Poljoprivredni, voćarski i drugi projekti vezani uz uzgoj u zabačenim područjima dobri su za cijelu lokalnu zajednicu, potvrđuje primjer iz Kine.

Projekt uređenja brdskog terena i priprema tla u kineskoj regiji Ningxia u početku nije imao zagarantiran uspjeh. Malo tko je vjerovao da će bilo kakva stabala ili voćke rasti na ovom nepristupačnom području. Čak su i Ujedinjeni narodi ovaj siromašan kraj proglasili “najneprikladnijim za naseljavanje”. 

Desetljećima je lokalno stanovništvo pokušavalo kultivirati suho brdsko područje i trud se na kraju isplatio. Pošumljavanje i sadnja voćaka je bila samo jedna od mjera. Vrlo važan dio prilagodbe je bilo osiguravanje vodenih resursa i dostupnost pitke vode.

Breskve su se pokazale kao dobar odabir za ovu vrstu tla, dok je za pošumljavanje korišteno više vrsta grmlja i stabala. Mediji ističu da svi redovi sadnica na ovom području imaju dužinu od tri ekvatora.

Starije stanovništvo želi da razvoj ovog kraja nastave i nove generacije kako bi osigurale bolju kvalitetu života i veći lokalni proračun.

Komentiraj