UŽAS NA MARKOVOM TRGU Preminuo je čovjek koji se jutros zapalio. Podlegao je ozljedama

Autor:

11.06.2024. zagreb - Muškarac se zapalio na Markovom trgu Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Oko 10 sati hitno u Kliniku za traumatologiju je dovezen teško opečen pacijent koji se samozapalio na Markovom trgu. Unatoč promptno izvedenoj akciji hitne i poduzetim mjerama, pacijent je zbog težina i opsega ozljeda trenutno životno ugrožen.


Nesretni čovjek je, nažalost, preminuo. VIŠE OVDJE.


Svjedok: ‘Izvukao je upaljač iz džepa i kresnuo’

Svjedok samozapaljenja je ispriča da je muškarac sa sobom nosio dvije zelene boce Jamnice od litre i pol te se iz njih polijevao tekućinom.

“Izgledalo mi je kao da se pokušava rashladiti vodom jer mu je vruće. Nisam namirisao benzin. Da jesam, odmah bih reagirao”, rekao je za Jutarnji list te dodao da je sve postalo sumnjivo kada se počeo polijevati tekućinom po odjeći i nogavicama trenirke. Vrećicu je objesio o ogradu, a svjedok zatim pozvao osiguranje iz Banskih dvora.

“Dečko iz osiguranja odmah je krenuo prema njemu i vikao: ‘Gospodine! Gospodine!’, ali ovaj je spustio bocu Jamnice, izvukao upaljač iz džepa i kresnuo”, opisao je.


Stigle nove informacije o zdravstvenom stanju muškarca

Muškarac koji se danas, 11. 6. 2024., samozapalio na Markovom trgu u Zagrebu te je zbrinut na Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice u jedinici intenzivnog liječenja, i dalje je u životnoj opasnosti. Opseg i težinu zadobivenih ozljeda – opekline četvrtog stupnja te zahvaćenost cijele površine tijela – govore o tome da još uvijek nije stabilno.


Grbin: Strašno, razloge ne znamo…

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, komentirao je tragičan događaj na Markovom trgu: “To je jedna strašna situacija i pohvaljujem one koji su promptno reagirali i one koji su pružili pomoć, ali i one medije koji nisu objavljivali eksplicitne fotografije ili snimke, ne znam kako to komentirati. Razloge toga ne znamo, ali strašno”, rekao je.Psihijatar Ojdanić: ‘Sigurno je riječ…’

Psihijatar Oliver Ojdanić komentirao je tragičan slučaj muškarca koji se zapalio pred zgradom Vlade. Komentirao je što može biti okidač za ovakav čin.

“Kada osoba počini pokušaj suicida vjerojatno postoji neki okidač, ali kada imamo ovakvu nekakvu priču, sigurno je riječ o dubljoj patologiji”, rekao je Ojdanić za Dnevnik Nove TV. VIŠE OVDJE.


Psihijatar Handl: Briga o sebi nije sebičnost

Psihijatar Hrvoje Handl iz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu gostovao je u programu N1 televizije gdje je komentirao današnji tragičan događaj u kojem se zapalio muškarac.

Handl je govorio o prevenciji suicida.

“Živimo u društvu u kojem je veliki nedostatak empatije kao takve i mi kao ljudska bića imamo predispoziciju da se suosjećamo s drugima. Mi trebamo učiti svoju djecu tome koliko je empatija važna u njihovoj komunikaciji, a nema samo komunikacija preko ekrana. Postoji prevencija mentalnih bolesti, radi se jako puno na njoj, radi se u Zavodu za javno zdravstvo. Potrebno je od najraniji dobi raditi s djecom i učiti ih kako razgovarati o emocijama. Stvar počinje izrazima emocija, ovaj događaj je izraz emocija“, objasnio je. VIŠE OVDJEOglasio se DORH

Dežurni zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu rukovodio je očevidom koji je proveden u suradnji s Ekipom za očevide Policijske uprave zagrebačke povodom događaja na Trgu sv. Marka u Zagrebu.

Prema dosad utvrđenom, tijekom prijepodneva 11. lipnja 2024., muškarac (1967.) se polio lakozapaljivom tekućinom i zapalio, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život te je prevezen u bolnicu.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u suradnji s nadležnim policijskim službama utvrđuje sve okolnosti i činjenice koje su dovele do ovog događaja.


Prvi detalji o nesretnom muškarcu: Navodno je branitelj…

Muškarac koji se u utorak ujutro na Markovu trgu polio benzinom i zapalio ispred Banskih dvora stanovnik je Koprivničko-križevačke županije.

Kako neslužbeno doznaje Podravski list, ovaj 57-godišnjak rodom je iz Virja, a trenutačno živi u Koprivnici. VIŠE OVDJE.


Plenković se obratio javnosti

U Banskim dvorima završen je prvi sastanak nove vladajuće koalicije. Premijer Plenković se obratio javnosti. Kratko je komentirao današnji incident na Markovu trgu. “Izražavam žaljenje”, rekao je Plenković. VIŠE OVDJE.


“Bio sam tri metra od njega… Uzeo sam požarni aparat i počeo ga gasiti”

“Bio sam doslovno tri metra od njega i na prvu sam pomislio da se snima neki film. Kada sam shvatio što se događa, uzeo sam požarni aparat i počeo ga gasiti. Stravične scene još sad su mi u glavi”, rekao je za Podravski list jedan očevidac iz Koprivnice koji se u trenutku incidenta zatekao na Markovu trgu.

“Pratimo njegovu sitaciju, smješten je na intezivnu njegu odjela za opekline, s opeklinama četvrtog stupnja, s opečenom cijelom površinom tijela, a ima čak i endoopekline”, rekao je pročelnik Dinko Vidović Klinike za Traumatologiju.

Prognoze su loše, ali dajmo čovjeku šansu da preživi. Poduzet ćemo sve što je u mogućnost suvremene medicine i intenzivnog liječenja da spasimo čovjeka”, rekao je dr. Vidović.

Zahvalio je hitnoj medicinskoj pomoći koja je promptno reagirala te medicinskom timu koji je odmah preuzeo brigu o pacijentu. Za njega trenutno brine tim od tri liječnika.

Nije pri svijesti, inturbiran je. Najvažnije osigurati vitalne funkcije”, rekao je.

Pacijent je rođen 1967. godine.

Kaže da su se susretali s teškim opeklinama kod vatrogasaca, ali da je ova situacija jako ozbiljna i da dugo nisu imali ovako težak slučaj.


U vladi su svi potreseni

Glasnogovornik Vlade Marko Milić istaknuo je da su svi u Vladi potreseni viješću da se muškarac samozapalio na Trgu sv. Marka te izvijestio da su policija i sve nadležne službe žurno reagirale kako bi se unesrećenom što brže pružila pomoć.

“Svi smo, naravno, potreseni viješću da se čovjek samozapalio na Trgu sv. Marka. Policija i sve nadležne službe reagirale su žurno kako bi se unesrećenoj osobi što brže pružila pomoć i ugasila vatra“, rekao je Milić.

U tom trenutku premijer Andrej Plenković bio je na sastanku u Vladi.

“Čim je obaviješten o ovom nemilom događaju, predsjednik Vlade i ministri financija i gospodarstva, koji su tada bili na sastanku u Vladi, odmah su izišli ispred zgrade Banskih dvora na mjesto nesreće kako bi vidjeli što se dogodilo, dok je liječnica iz obližnje ordinacije već pružala prvu pomoć unesrećenom”, rekao je Milić za Hinu.


Oglasila se policija

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) izvijestila je da uz rukovođenje zamjenika Županijskog državnog odvjetništva provodi očevid na Markovu trgu gdje se u utorak, kod ograde blizini zgrada Vlade i Sabora, oko 9,37 sati samozapalio muškarac.

PUZ je izvijestila da je policajac koji obavlja poslove osiguranja uočio mušku osobu kako se polijeva tekućinom, te je krenuo prema muškarcu  koji se u tom trenutku samozapalio.

Policajac je aparatom za gašenje požara odmah krenuo gasiti samozapaljenog muškaraca te ubrzo ugasio plamen, a po dolasku hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je hitno prevezen u zagrebačku Kliniku za traumatologiju.


Ispred zgrada Vlade i Sabora RH na Markovom trgu nepoznati muškarac se polio benzinom i zapalio. Liječnici se bore za njegov život. Iz PU zagrebačke su potvrdili da su dobili dojavu o događaju u 9.37 sati.

“Prema prvim informacijama osoba se zapalila i Hitna je poslana na mjesto događaja. Trenutno se utvrđuju sve okolnosti događaja”, kažu kratko iz policije.

Svjedok očevidac je za Jutarnji rekao da je uočio muškarca kako se u neposrednoj blizini zgrade Vlade i u vidno rastrojenom stanju polijeva nekom tekućinom.

O tom potezu je vrlo brzo bilo obaviješteno osiguranje, a kad su pogled ponovno usmjerili prema čovjeku kako bi krenuli prema njemu i legitimirali ga, već je bio zahvaćen vatrom, piše Jutarnji list.

“Dobili smo dojavu iz Vlade da se zapalio čovjek, dotrčali smo do njega, već je bio ugašen, ali s opeklinama po cijelom tijelu jer se kompletno zalio benzinom. Disao je, bio kontaktibilan i samo je vikao: ‘Vrećica, vrećica’. Valjda je mislio na vrećicu koja je bila blizu njega. Dali smo mu injekciju opijata, kisik i Hitna ga je odvezla u Draškovićevu”, rekla je za 24sata saborska liječnica dr. Gordana Štajminger.

Životno ugrožen

Mjesto nesreće obišao je i premijer Andrej Plenković, a 50 metara oko Markovog trga policija je trakom zatvorila prilaz, ne puštaju nikoga, ostavljen je samo mali prolaz za zaposlenike i stanare.

Zdravstveno stanje muškarca koji se samozapalio jutros na Markovom trgu, a koji je prevezen u Kliniku za traumatologiju, jako je teško te mu se pokušava pomoći svim oblicima intenzivnog liječenja, doznaje se od ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Davora Vagića.

“Muškarac je u teškom stanju i životno je ugrožen. Prevezen je u centar za liječenje opeklina u Traumatološku bolnicu”, rekao je za Dnevnik.hr ministar zdravstva Vili Beroš, kojeg je premijer Plenković nazvao nakon incidenta pa su zajedno koordinirali akciju zbrinjavanja muškarca.

Pacijent je u jako teškom stanju i provodi se intenzivno liječenje”, rekao je za 24sata dr. Davor Vagić. “Čovjeka koji se sam zapalio liječnici spašavaju na Odjelu za opekline na Klinici za traumatologiju. Klinika djeluje u sklopu bolnice Sestara milosrdnica u Vinogradskoj. Taj je odjel u Traumi”, objasnio je.

Liječnici će službenu izjavu o stanju unesrećenog dati u podne.

11.06.2024. Zagreb – Muškarac se zapalio na Markovom trgu | Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Šokirani svjedoci

“Taman smo došli pred Banske dvore kad se muškarac polio tekućinom iz boca i zapalio. Nije ništa govorio“, rekao je za 24sata fotoreporter koji se našao na mjestu šokantnog incidenta.

Na Markovom trgu bio je i ministar financija Marko Primorac.

Tragedija. Katastrofa, ne znam što bih rekao”, rekao je ministar i dodao da nije vidio točno što se dogodilo.

“Tu smo od ranog jutra i radimo pa nismo vidjeli što se dogodilo. Susjed i ja smo samo vidjeli dim, puno vatrogasaca i Hitnu pomoć. Strašno nešto, što se ljudima dogodi, rekao je za 24sata vlasnk suvenirnice.

“Došao je tu do ograde, polio se benzinom i zapalio. Ne znam je li išta prije vikao ni koji su motivi, svašta se ljudima dogodi, valjda nije mogao više“, rekao je još jedan očevidac s Markova trga.

“Strašno je što se dogodilo i treba biti oprezan pri uspostavljanju uzročno-posljedičnih veza. Ali zatvorenost Markovog trga, sa svim metalnim ogradama i zabranama, ukazuje na svojevrsnu odvojenost vlasti i naroda“, rekla je za N1 Marija Selak Raspudić.

“A riječ je o jednom od najvažnijih trgova u Hrvatskoj koji bi trebao biti otvoren svim građanima“, dodala je.

Ispred zgrade Vlade je bio i zastupnik stranke Možemo Damir Bakić koji je u telefonskom razgovoru za RTL rekao da je uočio muškarca koji se polijeva i potrčao do zaštitara u Skupštini, ali su, kaže, bili brži policajci iz Banskih dvora koji su dotrčali s vatrogasnim aparatima.

“Nije se čula nikakva vika, žamor ili nešto slično. Barem ja nisam ništa čuo. Odjednom sam vidio buktinju. Zamislite užas kada shvatite da je u plamenu čovjek. U šoku sam, ne mogu doći sebi”, rekao je Bakić.

“Čovjek se tako brzo zapalio, sve se odvilo u par sekundi. Nije bilo šanse da ga policajac zaustavi. Jadan taj policajac, tko zna kako mu je sad”, rekao je još jedan očevidac za 24ata.

Zbog mnoštva nadzornih kamera koje pokrivaju cijeli Markov trg i okolne ulice oko Banskih dvora i zgrade Sabora očekuje se da će čitav događaj nakadno biti rekonstruiran.

Među prvima su se na Markov trg iz Banskih dvora spustili premijer Plenković i ministri Šušnjar i Primorac| Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ekipa za očevid kriminalističke policije došla je u Kliniku za traumatologiju, gdje je smješten muškarac koji se jutros zapalio na Markovom trgu. Nakon destak minuta preuzeli su sve dokaze te ostatke odjeće koju je muškarac u trenutku kada se zapalio nosio na sebi.

Nakon samo desetak minuta odnijeli su dokaze, piše Jutarnji list.

Potražite pomoć

Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 ([email protected])

Psihološki centar TESA: 01/4828888 ([email protected])

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 1 tjedan

Nitko ne zna zašto se čovjek sam zapalio, bez da je rekao išta! Možda su i njega drogirali hipnoticima prije samog čina samozapaljenja? Za one koji su svjedočili gorenju žive osobe, to može biti traumatično. A i ne mora! Naprimjer, ja se sjećam kada su mene Haaški narko-boss Piet Schneider i njegov potrčko, Marokanski pripadnik Kraljevske Žandarmerije, t.j. Marechaussee, drogirali i strpali u stražnji dio bijelog minibusa, gdje sam u besvijesti sjedila na drvenoj stolici, svezanih nogu i ruku na leđima. Kada sam malo došla sebi, minibus je već bio u nekakvoj šumi, stražnja vrata su se otvorila i pred njima je stajao taj Marokanac. U tom momentu, primjetila sam još jednu curu, Marokanku, koja je također bila svezana za stolicu u minibusu, baš kao i ja, ali ona nije bila drogirana. Piet Schneider se nije vidjeo, ali se zato mogao čuti s vana. Bilo je očito da odlučuje o životu ili smrti jedne od nas. Pogledala sam ga pravo u oči i rekla mu da je on samo psihopata i da se ja njega ne bojim! Rekao je Marokancu da su ljudi glasali za mene da ostanem živa i zaključio da je to najvjerojatnije zato što sam ja bjelkinja, a Marokanka nije. Potom je Marokanac izvadio Marokanku iz minibusa i polio benzinom. Rekla sam mu da stane, da ne ubije Marokanku jer je ona još mlada i vjerojatno ima familiju koja ju voli, te da ja nemam nikog i da ubije mene. Umjesto njega, čuo se Piet Schneider koji je odgovorio da ja ne odlučujem o tome. Potom je Marokanac zapalio živu Marokanku pred zadnjim vratima minibusa, okrenutom prema meni, kako bi ja mogla vidjeti. Ona je vrištala dok je gorila, a ja sam tražila da joj pomognu. Nakon par minuta pojavio se Marokanac i upucao je u glavu iz pištolja, s njene desne strane. Potom je ponovo zatvorio vrata minibusa i ja sam ponovno pala u nesvijest od droge. Probudila sam se u svojoj kući. Svim osobama koje su imale slična iskustva i doživljaje, preporučila bih da ni u kojem slučaju ne kontaktiraju policiju, hitnu pomoć, bolnice i zdravstvene ustanove bilo koje sorte, niti zovu bilo kakve 'pomoćne' brojeve, jer su oni svi redom korumpirani i umjesto da vam pomognu, samo će se pobrinuti za to da unište dokaze o kriminalu, a vas proglase da ste ludi i da halucinirate, jer onda se ništa od toga nije desilo već ste vi to sve samo halucinirali!