PSIHIJATAR ‘Svi bi se trebali educirati. Briga o sebi nije sebičnost, to je važno reći u zemlji u kojoj se jako govori o katoličkim vrijednostima’

Autor:

Photo: N1

Psihijatar Hrvoje Handl iz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu gostovao je u programu N1 televizije gdje je komentirao današnji tragičan događaj u kojem se zapalio muškarac.

Handl je govorio o prevenciji suicida.

“Živimo u društvu u kojem je veliki nedostatak empatije kao takve i mi kao ljudska bića imamo predispoziciju da se suosjećamo s drugima. Mi trebamo učiti svoju djecu tome koliko je empatija važna u njihovoj komunikaciji, a nema samo komunikacija preko ekrana. Postoji prevencija mentalnih bolesti, radi se jako puno na njoj, radi se u Zavodu za javno zdravstvo. Potrebno je od najraniji dobi raditi s djecom i učiti ih kako razgovarati o emocijama. Stvar počinje izrazima emocija, ovaj događaj je izraz emocija“, objasnio je.

Psihijatar je potom opisao kome se obratiti.

“Svakome bi preporučio ako ima nekog zrelog prijatelja, nekoga u obitelji kome može sve reći, njima se najprije treba obratiti. Treba reći da briga za sebe nije sebičnost, to je važno reći u zemlji u kojoj se jako puno govori o katoličkim vrijednostima i često se miješa briga za sebe sa sebičnošću. Druga stvar su psiholozi, Vlada je omogućila, odnosno novi zakon, da psiholozi uđu u domove zdravlja i da postanu medicinski djelatnici. Treća razina su psihijatri, četvrta su razina, u prevencijskom smislu, su učitelji i profesori. Svi bi trebali educirati ljude kada im se netko obrati kako postupiti, važno je da se u to ne upuštate ako ne znate razgovarati s takvom osobom”, rekao je Handl za N1 televiziju.

“Jako je važno prepoznati znakove usamljenosti, nagla tuga, nagli prekid apetita, dugo ležanje u krevetu, nedolazak na posao, tu treba alarmirati najbliže koji trebaju probati pomoći. Govorimo o poremećaju ličnosti, osoba ne zna da ima poremećaj i ako mu netko dođe i kaže to, pogotovo ako to kaže osoba koja mu je bliska, može napraviti puno”, dodao je psihijatar.

UŽAS NA MARKOVOM TRGU Liječnici: ‘Prognoze su loše, ali dajmo čovjeku šansu da preživi’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.