Uz 200. obljetnicu rođenja V. Lisinskog koncert njegovih čeških skladbi

Hrvatsko-češko društvo (HČD) i Češka beseda Zagreb obilježili su u Češkom narodnom domu u Zagrebu 200. obljetnicu rođenja hrvatskog skladatelja Vatroslava Lisinskog koncertom njegovih čeških skladbi, koje je skladao tijekom svog školovanja u Pragu od 1847. do 1850. godine, priopćili su u četvrtak iz HČD-a.

Na sinoćnjem koncertu u Češkom narodnom domu solistice Dagmar Drechslerová i Tihana Havelka Tudaković, uz  glasovirsku pratnju pijanista Krešimira Popovića, izvele su pet solo pjesama koje je Lisinski skladao na tekstove čeških pjesnika, naveo je u priopćenju predsjednik HČD-a Marijan Lipovac.

To su pjesme Má vlast (Moja domovina), Vltava, Zavist, Maj i Vystĕhovanec (Iseljenik), kao i njegove hrvatske skladbe Ribice i Zora. Također su izvele i pet solo pjesama češkog skladatelja Antonína Dvořáka, kao i dvoglasnu kompoziciju Dyby byla kosa nabrošená (Kad bi kosa bila nabrušena) koju je Dvořák 1876. posvetio Josipu Jurju Strossmayeru, izvijestio je .predsjednik HČD-a
Ovo je prvi koncert čeških skladbi Vatroslava Lisinskog ikad održan u Zagrebu, a organiziran je u sklopu tradicionalnih Dana češke i hrvatske kulture u Zagrebu koji su ove godine posvećeni 20. godišnjici Folklorne skupine Jetelíček koja djeluje u sastavu Češke besede Zagreb,

Tom je prigodom predstavljena i knjiga ‘U znaku djeteline’ te postavljena prigodna izložba koju je otvorio saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.
Hrvatski skladatelj Vatroslav Lisinski (Zagreb 1819. – Zagreb, 1854.) privatno je, od 1847. do 1850., u Pragu učio skladanje i instrumentaciju, budući da mu zbog dobi nije bio omogućen studij na konzervatoriju.

U Pragu je počeo pisati i svoju drugu operu ‘Porin’, a ondje je skladao i poznatu idilu ‘Večer’ koja je 1850. godine praizvedena u praškom Staleškom kazalištu, uz zapažen uspjeh. Od ukupno 66 solo popijevki, Lisinski ih 19 je 19 skladao na češke tekstove, kao i tri zborska djela. Šest čeških pjesama tiskao je 1850. u knjižici Šestero českých písni.

Vatroslav Lisinski je bio i član hrvatskog izaslanstva na Slavenskom kongresu u Pragu 1848. godine.
U povodu 200. godišnjice rođenja Vatroslava Lisinskog, Hrvatsko-češko društvo pokrenulo je inicijativu da mu se u Pragu postavi spomen-ploča.

Nju su, na inicijativu ili uz angažman ove udruge, u Pragu od hrvatskih velikana već dobili Nikola Tesla, Vladimir Prelog, Stjepan Radić, Andrija Mohorovičić, Josip Juraj Strossmayer i August Šenoa, izvijestio je predsjednik HČD-a Lipovac.

Komentiraj