USRED SEZONE Dubrovački, splitski i zagrebački taksisti prosvjeduju protiv Ubera

HINA/ Nikša MILETIĆ

Dubrovački taksisti u petak su započeli prosvjed protiv Ubera. Hrvatski autoklub javlja da je zbog prosvjeda na Jadranskoj magistrali (DC8) u Dubrovniku, između mjesta Mlini i Ćilipi, vozi se otežano, jednim trakom, uz regulaciju prometne policije. Blokirana je prometna traka prema Zračnoj luci Dubrovnik.

Predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoza Božo Miletić za Dulist je rekao kako dubrovački taksisti nisu organizatori prosvjeda, već je to Uber i nefunkcionalnost pravnog sustava Hrvatske.

“Dvije godine se borimo, a svi su gluhi, briga ih za nas. A mi im punimo proračune iz kojih dobivaju plaće. Moramo se boriti, nema druge. Nakon posljednjeg spontanog okupljanja u Zagrebu prije dva mjeseca tražili smo da zakon bude isti za sve. Kako se to nije dogodilo, osobno izražavam svoje nezadovoljstvo te sam zaustavio svoje vozilo”, rekao je.

Prosvjed i u Splitu

Protiv Ubera se prosvjeduje i u Splitu. Taksisti koji rade na širem splitskom području blokirali su jutros splitsku Zračnu luku.

“Razlog je dobro poznat. Uber je povod. Stvaraju kaos na cestama, voze na crno, kupe ljude po cestama, policija im napiše kaznu, oni sutra opet voze. U Splitu ima svega, samo nema splitskih tablica. Katastrofa! Nevjerojatno je da u Splitu ima tisuću vozila s tablicama iz drugih gradova. Dolaze ovdje i kombiji s BiH tablicama i voze ljude”, rekao je jedan od taksista za Dalmatinski portal.

Dodaju da je ideja o blokadi Zračne luke krenula spontano. Navode kako niti jedan taksist ne vozi s aerodroma. “Kompletan je štrajk, a ljudi čekaju na cesti i ne znaju s kim će. Kolaps je i to će vjerojatno potrajati cijeli dan”, poručuju zaključujući da su iscrpili sve mogućnosti dogovora i pregovora.

Tomislav Krznarić, zamjenik predsjednika Udruženja radio taksija Zagreb, kazao je za DNEVNIK.hr da se prosvjeduje protiv Ubera, ali da nisu zakrčene nikakve ceste već da se voze u krug po kružnom toku ispred Zračne luke Franjo Tuđman. Promet je usporen, ali nije blokiran.

Franković: “Dubrovnik nije i neće biti mjesto njihovih ucjena”

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je javnu poruku svim taksistima s područja Grada Dubrovnika zbog prosvjeda protiv Ubera. Poruku prenosimo u cijelosti:

“Svim onim taksistima koji su svoje nezadovoljstvo prema Uberu odlučili iskazati ne pružanjem usluga ili blokadom prometnica poručujemo kako Grad Dubrovnik nije i neće biti mjesto njihovih ucjena. Problemi s Uberom se ne rješavaju u Gradu Dubrovniku.

Grad Dubrovnik je do sada bio partner taksistima s područja Grada Dubrovnika i više puta smo isticali kako ne podržavamo način na koji radi UBER kao i da njihov rad smatramo nezakonitim.

Međutim, partnerstvo koje smo do sada stvarali i razvijali prekinuto je jer naši sugrađani i gosti našeg Grada ne mogu dobiti uslugu koju im je Grad Dubrovnik putem taksi udruženja omogućavao.

Očekujemo od svih taksista, s područja Grada Dubrovnika, da u najkraćem mogućem roku otpočnu s pružanjem usluga jer u protivnom Grad Dubrovnik će znati zaštititi interese Grada i gostiju kroz natječajni postupak za obavljanje auto taksi djelatnosti na području Grada Dubrovnika koji je u tijeku”, napisao je Franković.

Komentiraj