Uskoro novi sustav odvoza otpada. Tomašević otkrio kada će građani moći kupiti nove vrećice

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je najavio da će Zagreb dobiti dvije nove aplikacije u sklopu Energetskog portala Grada Zagreba, a predstavio ih je zajedno sa zamjenikom Regionalne energetske agencije Svjerozapadne Hrvatske (REGEA) Velimirom Šogonom.

Radi se o Energetskom atlasu Grada Zagreba i Energetskoj obnovi zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba. “Više nego ikad su potrebna ulaganja u obnovljive izvore energije. Grad Zagreb želi olakšati i građanima da to naprave. Grad mora biti lider”, poručio je Tomašević na predstavljanju aplikacije.

Objasnio je da je riječ o interaktivnom alatu koji vizualno povezuje prostorne karakteristike potrošnje energenata. “Govorimo o četiri resursa – električna i toplinska energija, plin i voda”, rekao je i dodao da taj alat prvenstveno služi Gradu Zagrebu i istraživačkim institucijama. Naglasio je da tako može planirati energetsku tranziciju na razini kvartova. “Htjeli smo da dio tih podataka, koliko je to moguće, do neke mjere bude dostupan građanima”, pojasnio je i dodao da se radi o ‘živom alatu’ koji će se svakodnevno unaprjeđivati i obnavljati.

Drugim alatom, dodao je Tomašević, Grad Zagreb želi pratiti vrtiće, škole i druge ustanove kako bi vidjeli napredak u energetskoj obnovi. “Nije samo bitno za smanjenje troškova, već i za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Grad Zagreb ima čak 340 ustanova kojima je osnivač. Zagreb želi biti lider u energetskoj obnovi, i na razini Hrvatske. Nama je ovo veliki korak prema pravoj energetskoj tranziciji. To smo planirali i ranije. To više nije pitanje samo zelene politike, već i financijske održivosti grada”, poručio je.

Šogon je naglasio da su dvije aplikacije od danas u pogonu. “Zagreb je postavio vrlo visoke ciljeve. Ova aplikacija omogućava praćenje tih ciljeva. Energetski atlas ima funkciju pružanja podataka o energetskoj potrošnji”, rekao je Šogon dodavši da građani imaju uvid u potrošnju na razini gradskih četvrti. Građani mogu vidjeti kako Grad Zagreb izgleda s obzirom na energetsku potrošnju.

“Alat je vrlo moćan za prostorno planiranje i za praćenje energetske tranzicije. Moguć je pregled izgradnje plinske infrastrukture, toplinske infrastrukture i gdje se one tuku i preklapaju što nije dobro”, dodao je Šogon. Također, istaknuo je da je za bilo koji objekt moguće je dobiti podatke o potrošnji u zgradama. Za svaku zgradu, dodao je, moguće dobiti uvid u potrošnju prirodnog plina, električne i toplinske energije od 2015. do 2020. godine što je ‘vrhunski alat za provedbu energetskog planiranja’.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec objavila je javni poziv za financiranje programa kulture. “Namijenjen je specifičnim kulturnim sadržajima u gradskim četvrtima. Namijenjen je umjetnicima, organizacijama i udrugama da objave program koji bismo financirali. Pojedini programi mogu biti financirani u iznosima od 80.000 kuna. Želimo oživjeti kvartove, odnosno gradske četvrti. Bit će otvoren do 15. rujna”, rekla je.

Početkom listopada trebao bi zaživjeti najavljeni novi sustav prikupljanja, odnosno naplate odvoza otpada u Zagrebu. Osvrnuvši se na aktualno stanje, Tomašević je rekao kako se intenzivno radi na svim aktivnostima. “Potpisani su ugovori sa svim trgovačkim centrima koji su se javili na poziv Čistoće. Prva isporuka vrećica prema trgovačkim lancima bit će već početkom rujna. Dva tjedna prije stupanja novog sustava na snagu, građani će već moći kupiti vrećice”, objasnio je Tomašević, prenosi Dnevnik.hr.

“Prva varijanta je da boksevi budu u zgradama, smetlarnicima, a druga varijanta da budu na zemljištu zgrade u kojoj se stanari nalaze. Jedino ako to ne mogu, ide se u bokseve koji se ugovaraju direktno s proizvođačima. Boksevi se plaćaju iz pričuve. Građani su počeli tražiti dozvole za bokseve, a Grad Zagreb izdavati dozvole za tipizirane bokseve”, rekao je gradonačelnik i dodao da će do kraja godine u Zagrebačkom holdingu raditi oko 700 ljudi manje. “I to će se i dogoditi. Možete vidjeti nove natječaje za operativna radna mjesta”, poručio je.

U blizini Osnovne škole Savski Gaj ukinuta je autobusna linija. “Otvara se područna škola u Blatu, čime za razrednu nastavu nema potrebe za prijevozom. Prijevoz je ranije bio organiziran u kontekstu radova na rotoru Remetinec. Sama udaljenost od škole treba biti veća od pet kilometara, odnosno da nema drugog prijevoza”, istaknula je Danijela Dolenec.

Govoreći o potencijalnoj redukciji struje i vode, Tomašević je rekao da očekuje sastanke s Vladom i lokalnim samoupravama. “Najavljena poskupljenja će biti ogroman udar za jedinice lokalne samouprave”, rekao je Tomašević pa komentirao energetske uštede: “Grad Zagreb je među prvima u Hrvatskoj propisao najveću moguću temperaturu za hlađenje – 25 stupnjeva. Cijelu javnu rasvjetu nastojimo zamijeniti LED rasvjetom. LED svjetiljke su bitne jer možemo regulirati da po noći koriste puno manje energije. To su projekti na kojima radimo”.

Naglasio je da se moraju smanjiti emisije stakleničkih plinova. “Pogledajte travnate površine kako izgledaju, vodostaj rijeka i jezera. Što više obnovljivih izvora energije i energetske obnove zgrada”, rekao je gradonačelnik.

Na pitanje o planiranom vremenu provedbe spomenutih planova, Tomašević je rekao da se sve to razmatra. “Postoje standardi i propisi i moramo biti u skladu s njima na nacionalnoj razini. Ići ćemo do onog manevarskog prostora koji nam je dozvoljen. Ključna je sigurnost u prometu, postoje određeni propisi. Država će možda morati mijenjati neke pravilnike i morat ćemo se više koordinirati s obzirom na ono što nam vjerojatno slijedi”, poručio je Tomašević.

“Idemo u novu plinsku godinu, nova pravila i nove cijene, nova pravila igre s obzirom na globalne okolnosti. Likvidnost Gradske plinare je bila jako načeta. Likvidnost je ključna za sigurnost energetskog sustava Hrvatske. GPZO ima oko 60 posto tržišta Hrvatske kada govorimo o opskrbi plinom hrvatskih građana”, zaključio je zagrebački gradonačelnik.

Komentiraj