USKOK: Istraga protiv osmorice zbog pranja novca

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestero hrvatskih državljana, jednog državljanina Mađarske i jednog državljanina Srbije zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja, izvijestili su iz USKOK-a.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od listopada 2018. do prosinca 2019. godine, na području Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Slovačke i Srbije, povezao u zajedničko djelovanje II. do VI. okr. te druge nepoznate osobe u cilju da preuzimaju novčana sredstva koje su treće osobe stekle počinjenjem kaznenih djela te ih potom transferiraju i podižu u gotovini pa time onemoguće njihovu zapljenu i zametnu im trag, uz pribavljanje materijalne koristi zadržavanjem dijela novčanih sredstava.

U okviru realizacije navedenog, I. okr. je sam i posredstvom II., III., IV. i V. okr. preuzeo stvarno upravljanje nad više trgovačkih društava u vlasništvu ili pod kontrolom ovih okrivljenika. Kao osobe koje će samo formalno obavljati funkciju direktora, u ta trgovačka društva postavljali su hrvatske, mađarske, srpske, bugarske i bosanskohercegovačke državljane. Nakon što su na račune tih društava zaprimljene uplate trgovačkih društava iz inozemstva u iznosu od najmanje 3,2 milijuna eura i 680 tisuća funti, a koja potječu od počinjenja kaznenih djela prijevare koje su počinile zasad nepoznate osobe lažno se predstavljajući oštećenim trgovačkim društvima kao osobe ovlaštene zahtijevati isplate, I. okr. je sukladno prethodnom dogovoru s VI. okr. i drugim osobama te na njihovo traženje, osobno i posredstvom II., III., IV. i V. okr., osigurao transfere većeg dijela tih sredstava.

Navedeni transferi su izvršeni na račune trgovačkog društava iz Pule te trgovačkih društava iz Kine, Slovačke i Slovenije. Tim sredstvima su dalje raspolagali VI. okr. i druge osobe, transferirajući ih na druge bankovne račune ili na drugi način, dok su preostala sredstva od najmanje 581.375 kuna i 25.153 eura zadržali za sebe i raspolagali njima u zajedničku korist. Također se sumnja da su VII. i VIII. okr., na jednak način, u četiri navrata primili najmanje 580 tisuća američkih dolara stečenih kaznenim djelima prijevare na račun trgovačkih društava te ih kasnije transferirali i podizali u gotovini kako bi im zametnuli trag i onemogućili zapljenu, pri čemu su za sebe zadržali najmanje 580 tisuća kuna.

USKOK je predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika, javljaju iz USKOK-a.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner