Ursula von der Leyen: “Ukrajina pripada europskoj obitelji. Sankcije iscrpljuju Putinov ratni stroj”

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u utorak čelnike da ‘čvrsto osiguraju Ukrajinu na njezinom europskom putu’ u svom obraćanju Svjetskom gospodarskom forumu.

“Ukrajina pripada europskoj obitelji. Ukrajinci su stajali visoko pred brutalnim nasiljem. Zalagali su se za svoju slobodu, ali i za naše vrijednosti i za čovječanstvo. Mi stojimo uz njih i mislim da je ovo odlučujući trenutak za sve demokracije diljem svijeta”, rekla je.

Ursula von der Leyen dodala je da rat šalje ‘potrese diljem svijeta’ i ‘dodatno narušava lance opskrbe koje je već rastegnuta pandemijom’. Naglasila je da to zauzvrat stavlja ‘nova opterećenja’ na tvrtke i kućanstva te da se više zemalja koje je već pogodio COVID-19 sada mora nositi s rastućim cijenama energije ‘kao izravnom posljedicom Putinovog neoprostivog rata’.

Šefica Europske komisija dodala je da je Rusija pokušala izvršiti pritisak na europske zemlje smanjenjem opskrbe energentima i plinom, ali je to samo, poručila je, ‘ojačalo europsku odlučnost’. Također je naglasila da je Rusija koristila zalihe hrane kao oružje usred rata.

“U Ukrajini koju je okupirala Rusija, vojska Kremlja oduzima zalihe žita i strojeve, a ruski ratni brodovi u Crnom moru blokiraju ukrajinske brodove pune pšenice i sjemenki suncokreta”, istaknula je.

Poručila je također da sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini ‘iscrpljuju Putinov ratni stroj’. Istaknula je da rat u Ukrajini nije samo pitanje opstanka te zemlje ili sigurnosti EU-a, već u pitanje dovodi ‘cijeli naš globalni poredak’.

Istaknula je da blok mora učiniti sve što je potrebno da pomogne poraziti Rusiju i igrat će važnu ulogu u obnovi Ukrajine dodajući da ‘ćemo ruku pod ruku pomoći Ukrajini da se podigne iz pepela’

Komentiraj