Hrvatska
Decoration icon

Policija

Upozorenje policije: Pojavili su se lažni euri, prevaranti koriste filmske novčanice

Autor:

29.12.2022., Zagreb - Podizanje Eura na bankomatima u apoenima od 10 i 20. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Brodsko-posavska policija u utorak je upozorila građane na pojavu lažnih novčanica eura. 

Policijska postaja Nova Gradiška u ponedjeljak je dobila dojavu da je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavaonici na području Općine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 eura. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na pronalasku počinitelja kaznenog djela prijevare.

Također je i u prosincu 2022. godine, na području Slavonskog Broda, evidentiran slučaj plaćanja taxi usluge filmskim rekvizitom – novčanicom od 50 eura.

Policija poziva građane da budu oprezni! “Svaku euro novčanicu dobro pogledajte jer pojedinci koriste vrijeme prilagodbe, te će nastojati iskoristiti priliku i „ubaciti“ lažnjak. Novčanice koje su počinitelji koristili kao sredstvo plaćanja u spomenutim slučajevima su filmski rekviziti na kojima je ispisano: „Souvenir production“, odnosno „This is not legal it is to be used for motion props“”, ističu i navode da u slučaju sumnje odmah pozovu policiju.

Kako je objavljeno na stranicama HNB-e: “U optjecaju su dvije serije euro novčanica. Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva i serija Europa, ima iste apoene, osim apoena od 500 eura. Taj se apoen više ne tiska, no i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja. Zajedničke značajke obje serije euro novčanica jesu: naziv valute ispisan različitim pismima; na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke; ondje se nalazi i potpis predsjednika/ce ECB-a; svaka novčanica ima serijski broj. Za lakšu provjeru autentičnosti HNB preporučuje četiri koraka: osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.
Osjetite papir i reljefnost novčanice. Pogledajte novčanicu prema svjetlu i provjerite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom. Nakrenite euro novčanicu i provjerite hologram; brojku koja mijenja boju; sjajnu traku i prozor s portretom. Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava korištenjem povećala. Dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.