epa

UNHCR upozorava na rast antiimigrantske retorike

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice upozorila je u srijedu na mogućnost porasta antiimigrantske retorike u susret izborima za Europski parlament u svibnju unatoč padu broja dolazaka migranata u Europu u 2018.

Oko 116 tisuća migranata ušlo je u Europu 2018., rekao je Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice u godišnjem izvještaju, što je manje od 172 tisuće 2017. godine, 360 tisuća 2016. i više od milijun 2015., kada je kontinent doživio najveći dolazak migranata od Drugog svjetskog rata.

Povjerenik Filippo Grandi rekao je kako je politizacija migracija onemogućila zemljama da dopuste ulazak čak i nekolicini izbjeglica te su nade da dođe do promjene prije izbora, kada se očekuje da će populističke i euroskeptične vlade ostvariti dobre rezultate, vrlo male.

“Nažalost, predviđam pogoršanje te retorike u sljedećih nekoliko mjeseci”, rekao je za Reuters.

Grandi je rekao kako i humanitarci razumiju da je antiimigrantska retorika osvojila mnogo glasova za neke političare. Međutim, dodaje kako vjeruje da bi se mogli ostvariti kompromisi o pitanjima migranata s europskim zakonodavcima nakon izbora u svibnju.

“Naposljetku je u svačijem interesu, čak i populističkih vođa, da pronađu rješenja”, rekao je.

Populistički i antiimigrantski kandidati i stranke u zemljama poput Poljske, Italije i Mađarske se nadaju da će osvojiti dodatna mjesta u Europskom parlamentu.

Talijanska populistička vlada, koja je na vlast došla prošle godine, zatvorila je svoje luke za brodove koji kupe migrante kako bi natjerala druge zemlje članice EU da preuzmu veći dio migranata pokupljenih na Mediteranskom moru.

U izvještaju UNHCR-a stoji kako se, iako su se dolasci migranata smanjili, broj smrti pri pokušajima prelaska Mediteranskog mora povećao.

Grandi je rekao kako je uzrok tomu činjenica da je broj brodova koji kupe migrante pao s 10 u 2015. godini na 2, kao i to što ljudi zbog čvrstih stavova Italije pokušavaju doći drugim opasnijim putevima.

Komentiraj