UN-ov dužnosnik za sudski progon Kim Jong Una

Photoshot

Dužnosnik UN-a koji prati stanje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji pozvao je u ponedjeljak na sudski progon čelnika te izolirane komunističke države Kim Jong Una i ostalih visokih dužnosnika zbog zločina protiv čovječnosti.

Marzuki Darusman kazao je Vijeću UN-a za ljudska prava da Sjeverna Koreja izdvaja goleme resurse za razvoj nuklearnog oružja i ostalog oružja za masovno uništenje dok njezini građani gladuju, a ostali rade u “robovskim uvjetima”.

Prema njegovim riječima, “priroda tog režima je takva da se s potpunom kontrolom sustava u zemlji ništa ne događa bez odobrenja vrhovnog vođe, predsjednika države Kim Jong Una”.

Dvije godine nakon povijesne istrage UN-a o zločinima protiv čovječnosti, “značajke tog državnog aparata su logori za političke zatvorenike, mučenja, robovski rad i vjerski progon”, ističe Darusman.

Japan, Južna Koreja, EU i SAD podržali su njegov poziv na odgovornost čelnika Sjeverne Koreje, iako nisu izrijekom spomenuli Kim Jong una, dok je sjevernokorejsko izaslanstvo bojkotiralo sjednicu Vijeća.

Američki izaslanik za Sjevernu Koreju Robert King je kazao da će Sjedinjene Države surađivati s ostalim zemljama kako bi pomogle da odgovorni za kršenje ljudskih prava odgovaraju.

“No mislim da moramo paziti da ne krenemo s vrha. Jer ako krenete s vrha tamo ćete biti i zaustavljeni”, kazao je King.

Komentiraj