UN kaže da je u Ukrajini ubijeno više od 700 civila, među kojima 52 djece. Pravi broj bi mogao biti puno veći

Autor:

Černihiv, Ukrajina, 17.03.2022. - (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ) Blizina studentskog doma u Černihivu, uništenog prije nekoliko dana ruskim granatiranjem. Spasioci su među ruševinama pronašli tijela pet osoba, među kojima i troje djece. U tijeku je invazija Rusije na Ukrajinu. foto (jm) PAP/DSNS

PAP/DSNS

Više od 700 civila, među kojima 52 djece, ubijeno je u Ukrajini od početka ruske invazije prije tri tjedna, ali je “stvarni broj vjerojatno mnogo veći”, izjavila je podtajnica UN-a za politička pitanja Rosemary DiCarlo pred Vijećem sigurnosti u četvrtak.

“Većinu ovih žrtava prouzročila je upotreba eksplozivnog oružja sa širokim područjem utjecaja u naseljenim područjima. Stotine stambenih zgrada su oštećene ili uništene, kao i bolnice i škole”, rekla je DiCarlo.

Ona je izjavila pred 15-članim Vijećem da je agencija UN-a za ljudska prava zabilježila 726 smrtnih slučajeva, od kojih 52 djece, i 1174 ozlijeđene osobe, uključujući 63 djece, između 24. veljače i 15. ožujka. DiCarlo nije precizirala tko je za to kriv.

“Veličina civilnih žrtava i uništenje civilne infrastrukture u Ukrajini ne može se poreći. To zahtijeva temeljitu istragu i odgovornost”, rekla je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je 43 napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini u kojima je ubijeno 12 ljudi i ozlijeđeno više desetaka, uključujući zdravstvene radnike, rekao je Vijeću sigurnosti šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“U svakom sukobu napadi na zdravstvene ustanove redstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava”, istaknuo je Tedros.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici optužuju Moskvu za napade na civile. Rusija je svoje vojne akcije u Ukrajini nazvala “specijalnom operacijom” i poriče napade na civile te tvrdi da joj je meta ukrajinska vojna infrastruktura.

Vijeće sigurnosti trebalo je u petak glasati o nacrtu rezolucije koja poziva na pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini, koji je izradila Rusija, ali diplomati su rekli da će ta mjera propasti jer ne potiče prekid borbi ili povlačenje ruskih trupa.

U međuvremenu se oglasila i Rusija koja je rekla kako je odlučila da ipak neće staviti u petak na glasanje taj nacrt rezolucije.

“Odlučili smo, u ovoj fazi, ne tražiti glasanje o našem nacrtu, ali ne povlačimo nacrt rezolucije”, rekao je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia, optuživši zapadne zemlje da vrše “neviđeni pritisak” na druge članove vijeća da ne podržati tu mjeru.

 

Borbe za Mariupolj stigle do centra grada, ponovno eksplozije u Kijevu, raketiran Mikolajv na jugu države

OZNAKE: rat, Ukrajina, civili

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.