Umro je Robert Forster, glumac kojem je Tarantino spasio karijeru

Umro je Robert Forster, glumac kojeg ponajviše pamtimo iz filma „Jackie Brown“  Quentina Tarantina iz 1997. godine. Za tu ulogu Forster je bio nominiran za Oscara za najbolju sporednu ulogu. Forster je imao 78 godina, a umro je u svom domu u Los Angelesu od tumora mozga.

Forster je svoju karijeru započeo 1967. godine ulogom u filmu „Odsjaji u zlatnom oku“ Johna Hustona u kojem su glavne uloge imali Marlon Brando i Elizabeth Taylor. U sedamdesetima je bio glumac za tv serije, dok je u osamdesetima glumio u filmovima koji nisu postizali osobite uspjehe, što se nastavilo i u devedesetima. U jednom intervjuu izjavio je kako je došao u situaciju da 21 mjesec nije glumio ni u jednom filmu, a kako je imao četvero djece, odlučio je prihvaćati bilo koje uloge. A onda se pojavio Quentin Tarantino, koji ga je oduvijek obožavao kao glumca.

Forster je bio blizu dobivanja uloge u Tarantinovom filmu „Reservoir Dogs“ 1992. godine, da bi 1997. dobio ulogu u filmu „Jackie Brown“ i to ulogu koju je Tarantino napisao upravo za njega. Uspjeh filma i nominacija za Oscara značili su novi početak za Fostera koji je zatim naredao uloge u filmovima kao što su Psycho (1998), Ja, ja i Irena (2000), Mulholland Drive (2001),  Charlijevi anđeli 2: Punom brzinom (2003), Lucky Number Slevin (2006) i Nasljednici (2011), da izdvojimo samo neke. Uslijedile su i uloge u tv serijama, pa je tako glumio i u trećoj sezoni serije Twin Peaks iz 2017. godine.

Posljednja uloga bila mu je u filmu El Camino: A Breaking Bad Movie kojeg od jučer prikazuje Netflix.

Komentiraj