ROTTEN TOMATOES Objavljena lista najbolje ocijenjenih filmova svih vremena, velikog hita nema ni među 300

Autor:

L.A. Confidential, USA 1997 Regie: Curtis Hanson Darsteller: Russell Crowe, Kim Basinger,Image: 379540990, License: Rights-managed, Restrictions: Nur redaktionelle Nutzung im Zusammenhang mit dem Film. Editorial usage only and only related to the movie. Im Falle anderer Verwendungen, kontaktieren Sie uns bitte. For other uses, please contact us., Model Release: no, Credit line: IFTN / United Archives / Profimedia

FTN / United Archives / Profimedia

Rotten Tomatoes objavio je listu 300 filmova koji su najbolje ocijenjeni na njihovom portalu temeljem prikupljama ocjena i osvrta brojnih filmskih kritičara i medija, ali i publike. Do svojih rezultata došli su kombiniranjem ocjena kritike i publike.

Među 10 najboljih filmova čak je pet osvajača Oscara za najbolji film, kao što su „Parazit“ i „Schindlerova lista“. Međutim, na prvom se mjestu nalazi film „L.A. Povjerljivo“ (L.A. Confidential) iz 1997. godine koji nije osvojio Oscara za najbolji film jer je te godine dominirao film „Titanic“ redatelja Jamesa Camerona. Ta epska drama osvojila je 11 nagrada Oscar ali se na listi Rotten Tomatoesa nije našao ni među 300 najbolje ocijenjenih.

Lista 10 najboljih filmova izgleda ovako:

1. L.A. Povjerljivo (L.A. Confidential)
2. Kum (The Godfather)
3. Casablanca
4. Sedam samuraja (Seven Samurai)
5. Parazit (Parasite)
6. Schindlerova lista (Schindler’s List)
7. Top Gun: Maverick
8. Priča o igračkama 2 (Toy Story 2)
9. Kineska četvrt (Chinatown)
10. Na dokovima New Yorka (On The Waterfront)

“L.A. Povjerljivo” je priča o grupi policajaca iz policijske uprave Los Angelesa a radnja se dešava 1953. godine. U filmu se prepliću policijska korupcija i poznate ličnosti Hollywooda. Naziv filma se odnosi na skandal iz 1950. magazina Confidential, koji je nazvan u filmu kao Hush-Hush.

Nekoliko animiranih filmova našlo se među 20 najboljih, pored „Priče o igračkama“ tu su i „Potraga za Nemom“ (Finding Nemo) i „Kako izdresirati zmaja“ (How To Train Your Dragon) dok se japanski „Avanture male Chihiro“ (Spirited Away) nalazi na 17. mjesto.

Među 30 najboljih našao se i jedan film kompanije Marvel i to animirani “Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet” (Spider-Man: Into The Spider-Verse) koji se nalazi na 21. mjestu.

Od novijih filmova među 100 najboljih našao se „The Holdovers“ koji je bio nominiran za ovogodišnjeg Oscara a u kojem glume Paul Giamatti i osvajačica Oscara Da’Vine Joy Randolph. Taj se film nalazi na 36. mjestu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.