Umro je redatelj kultne romantične komedije “Ja u ljubav vjerujem”

Roger Michell, britanski redatelj najpoznatiji po filmu „Ja u ljubav vjerujem“ (Notting Hill) preminuo je u srijedu u 65. godini. Njegova publicistkinja objavila je  kako je preminuo „redatelj, scenarist i otac Harryja, Rosie, Maggie i Sparrowa“.

Michell, sin britanskog diplomata, rođen je u Južnoj Africi te je kao dijete živio u Bejrutu, Damasku i Pragu. Osim kao filmski redatelj, bio je poznat i kao kazališni redatelj koji je šest godina radio sa  Royal Shakespeare Company.  Film koji ga je proslavio bila je romantična komedija „Ja u ljubav vjerujem“ iz 1999. godine u kojem je  Julia Roberts glumila filmsku zvijezdu a Hugh Grant vlasnik knjižare u kojeg se ona zaljubljuje. Film je bio nominiran za tri Zlatna globusa i tri nagrade BAFTA te je postao kultni klasik.

Michell je surađivao s brojnim filmskim zvijezdama pa je tako 2012. režirao film „Hyde Park on Hudson“ sa Billom Murayem, 2010. „Po jutru se dan poznaje“ sa Rachel Adams i Harrisonom Fordom i dok su njegovi filmovi pretežno bile komedije, 2002. režirao je triler „Kobno prestrojavanje“ sa Bernom Affleckom i Samuelom L. Jacksonom. Nekoliko filmova režirao je po scenarijim slavnog britanskog poisca Hanifa Kureshija.

Njegov posljednji film „The Duke“ premijerno je prikazan prije prošle godine na festivalu u Veneciji. U glavnim ulogama glume Helen Mirren, Jim Broadbent i Matthew Goode, ali zbog pandemije koronavirusa njegov je početak kino prikazivanja neprestano odgađan. Nedavno je odlučeno da se u Velikoj Britaniji film počne prikazivati 25. veljače slijedeće godine.

Komentiraj