hina

ULJANIK Vjerojatno se odustaje od štrajka

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Đino Šverko je nakon odluke Europske komisije da se odobravaju državna jamstva za sanaciju Uljanika potvrdio novinarima da će se u utorak u 6,30 sati sastati Štrajkaški odbor, preispitati svoju odluku te pretpostavlja da će odluka o štrajku ići u stanje mirovanja jer bi “plaće trebale biti isplaćene za 48 sati”.

“U slučaju da plaća iz bilo kojeg razloga ne bude isplaćena u roku 48 sati, ponovno ćemo aktivirati štrajk. Dakle, nećemo raspuštati štrajkaški odbor”, kazao je Šverko dodavši kako pozdravlja odluku Europske komisije koju su radnici dugo čekali te kako će sindikati oko restrukturiranja morati još puno razgovarati s Upravom.

Izrazivši zadovoljstvo odobrenjem Europske komisije, direktor korporativnih komunikacija Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić rekao je da radnici sada nemaju razloga za štrajk jer imaju garanciju da su sredstva odobrena i da će u roku od dan-dva dobiti plaću.

“Gotovo sigurno da u utorak Uljanikovi radnici neće stupiti u štrajk jer za to nemaju više osnova”, ocijenio je Markulinčić.

Predsjednik Sindikata istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić poručio je pak da Štrajkaški odbor “zasigurno neće dozvoliti da radnici budu gubitnici”.

“Štrajkaški odbor se zasigurno neće rasformirati dok radnici ne dobiju plaće. Osim toga, oni su jasno na skupovima iskazali nepovjerenje prema Upravi” – naglasio je Bulić.

Istarski župan Valter Flego u izjavi za Hinu istaknuo je da će državno jamstvo pomoći brodogradilištu Uljanik da nastavi s radom za vrijeme izrade strategije za restrukturiranje, kojom će si osigurati budućnost.

“Planom restrukturiranja nužno je osigurati dugoročnu održivost Uljanika kako bi se trajno sačuvala radna mjesta u Istri, kako radnika u brodogradilištu tako i kooperanata”, rekao je Flego dodavši kako će zahvaljujući jamstvima Uljanik moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja.

“Očekujem da će ovo jamstvo omogućit normalno funkcioniranje brodogradilišta te da će plaće radnicima biti u najkraćem roku isplaćene”, zaključio je istarski župan Valter Flego.

Inače, Europska komisija u ponedjeljak je odobrila potporu za sanaciju Uljanika.

“Europska komisija zaključila je da je plan Republike Hrvatske da brodogradilištu Uljanik izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja”, priopćila je Komisija.

Komentiraj