Ulazimo u peti tjedan štrajka pravosudnih službenika. Za većinu sudovi ne rade

Autor:

23.06.2023., Zagreb - Strajk sluzbenika i namjestenika na sudovima se nastavlja vec treci tjedan. Ministarstvo pravosudja i uprave dobilo je od predsjednika sudova najnovije podatke o broju sluzbenika u pravosudnim tijelima koji ne obavljaju redovne poslove. Prema sluzbenim podacima koje su Ministarstvu 20. lipnja dostavili predsjednici sudova, trenutno je u strajku 2.874 od ukupno nesto vise od 7.500 sluzbenika i namjestenika u pravosudnim tijelima  Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Ulazimo u peti tjedan štrajka pravosudnih službenika, kojem se ne vidi kraj. Ni danas za većinu građana i stranaka sudovi neće raditi. Rješavat će se samo hitni slučajevi.

Podsjetimo, prošli tjedan sastanak ministra pravosuđa s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika nije donio rješenje. Sindikatima je ponuđen Memorandum o razumijevanju. No dogovor nije postignut.

Radnici okupljeni u Sindikat traže povišicu od 400 eura jer im je, kako su rekli, trenutačna plaća jedva dovoljna za osnovne životne potrebe.

Ministar pravosuđa kazao je da su osnovice plaće pravosudnim službenicima i namještenicima u posljednjih pet godina narasle za trećinu, dok su koeficijenti zapisničara u istom razdoblju uvećani za 38 posto.

Novi Zakon o plaćama u prvom će čitanju biti izglasan u Hrvatskom saboru do ljetne stanke, najavio je mjerodavni ministar Ivan Malenica, koji se zauzima za sveobuhvatno rješenje. U suprotnom bi, kaže, spremačica u nekom ministarstvu bila diskriminirana ako bi se plaća podignula samo spremačici na sudu, javlja HRT.

Predsjednica sindikata nakon sastanka u Ministarstvu pravosuđa: “Nastavljamo sa štrajkom. Ništa nam se nije ponudilo”

OZNAKE: Štrajk, sudovi

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.