Ukrajina podnijela pritužbu protiv embarga na žito. O svemu se oglasio i Plenković

Ukrajina je podnijela pritužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Poljske, Slovačke i Mađarske nakon što su zabranile uvoz ukrajinskog žita i drugih proizvoda, objavila je visoka ukrajinska dužnosnica u ponedjeljak. 

Prva potpredsjednica vlade Julija Sviridenko rekla je da Ukrajina smatra takve zabrane kršenjem međunarodnih obveza članica EU-a.

“Za nas je kritično važno dokazati da pojedinačne države članice ne mogu zabraniti uvoz ukrajinske robe. I zato smo podnijeli tužbe putem WTO-a”, navela je Sviridenko u priopćenju na vladinoj web stranici.

“Istovremeno se nadamo da će te države ukinuti ograničenja i da neće biti potrebe da svoje odnose rješavamo na sudovima kroz dugo vremensko razdoblje (…) Potrebna nam je solidarnost i obrana interesa poljoprivrednika”, dodala je.

Tri članice EU-a odlučile su u petak uvesti jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, nakon što je Europska unija objavila da neće produžiti ograničenja koja su istekla u petak u ponoć.

Poljoprivrednici u Bugarskoj podignuli su u ponedjeljak privremene blokade na autocestama i pristupnim cestama s Rumunjskom i Grčkom u ponedjeljak prosvjedujući protiv ukidanja zabrane uvoza žitarica iz Ukrajine te najavljuju da su spremni i traktorima do Sofije.

Kada je Europska komisija u petak odlučila okončati ograničenja na uvoz proizvoda iz Ukrajine, bugarska vlada je glasala za ukidanje zabrane u čemu se razišla s tri druge članice Unije – Poljskom, Mađarskom i Slovačkom koje su najavile da će održati ograničenja.

Kontrole nad uvozom ukrajinskog žita omogućile su pet zemalja – Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj da na vlastitom tržištu ograniče trgovinu proizvodima kao što su žito, kukuruz, repica ili suncokret iz Ukrajine.

Plenković: Hrvatska isključivo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je Hrvatska isključivo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito i da neće uvoziti jeftinije ukrajinske žitarice, nakon što su tri članice Europske unije odlučile produljiti embargo na uvoz hrane iz te ratom pogođene zemlje.

Plenković je rekao da je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i ukrajinskim ministrima jasno poručeno da su “stav i želja Hrvatske da bude tranzitna zemlja, a ne zemlja u koju će doći enormne količine jeftinijeg žita nego našeg iz Ukrajine pa da onda naši poljoprivrednici budu u problemu”.

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su u petak uvesti jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, a Plenković je rekao da je “očito da su ove zemlje zabilježile da je dio tog žita bio plasiran na njihovo tržište”.

Na upit novinara hoće li Hrvatska ići u tom smjeru, Plenković je ponovio da hrvatske luke služe za tranzit ukrajinskog žita trećim zemljama.

Visoki ukrajinski dužnosnici potvrdili su u rujnu da se ukrajinsko žito otprema preko hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru. Glavni ukrajinski izvozni pravac išao je preko njezinih crnomorskih luka, ali Kijev traži alternativu od ruske invazije u veljači prošle godine i odluke Moskve da se povuče iz crnomorskog sporazuma o žitaricama sredinom srpnja.

EU je odlučio pomoći Ukrajini uspostavom koridora solidarnosti.

“Cijela ideja koridora solidarnosti je zamišljena na način da se ogromne količine ukrajinskog žita, unatoč brutalnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu, uspiju izvesti iz Ukrajine”, rekao je Plenković.

Španjolska, Njemačka i Francuska osudile uvozne restrikcije za ukrajinsko žito

Komentiraj

nacional banner
nacional banner