Španjolska, Njemačka i Francuska osudile uvozne restrikcije za ukrajinsko žito

Španjolska, Njemačka i Francuska osudile su u ponedjeljak uvozne restrikcije za ukrajinsko žito koje su zadržale Poljska, Mađarska i Slovačka, prenose agencije.

Poljska, Mađarska i Slovačka pobunile su se protiv Europske komisije, koja je prošli petak odlučila dopustiti prodaju ukrajinskog žita širom EU-a, te su najavile da će kod njih zabrana ostati na snazi kako bi zaštitile domaće poljoprivrednike od povećanog uvoza iz Ukrajine.

Europska komisija poručila je da analizira njihovu odluku.

Španjolski ministar poljoprivrede rekao je u ponedjeljak da izgleda da je jednostrana zabrana uvoza ukrajinskog žita nezakonita, prenosi Reuters.

Španjolska predsjeda Vijećem EU-a u ovom polugodištu.

Govoreći uoči sastanka ministara poljoprivrede EU-a u Bruxellesu, ministar Luis Planas Puchades rekao je da je “na Europskoj komisiji da ocijeni” je li bilo koja članica EU-a prekršila zakone.

Oko 60 posto ukrajinskog žita prolazilo je preko alternativnih ruta u Europskoj uniji, a 40 posto preko Crnog mora dok se Rusija u srpnju nije povukla iz sporazuma o izvozu žita.

Rumunjska je postala ruta za više od 60 posto ukrajinskog žita koje se transportira preko kopna. Rumunjski premijer rekao je u ponedjeljak da bi Rumunjska također mogla produljiti zabranu ako porastu zahtjevi za uvozom.

Njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir rekao je također da uvozne restrikcije vjerojatno nisu u skladu s europskim zakonima, prenosi dpa.

Özdemir, političar Zelenih, rekao je uoči sastanka ministara EU-a kako ne vidi razloga za takve mjere.

“Ja također ne vidim kako to može biti usklađeno sa zakonom EU-a”, dodao je, istaknuvši da informacije pokazuju da se tržište dobro nosi s ukrajinskim žitom.

Francuski ministar poljoprivrede Marc Fesneau ocijenio je, po Reutersu, da odluka triju zemalja dovodi u pitanje europsku solidarnost.

“Za solidarnost je potrebno jedinstvo… Moramo sačuvati ta dva elementa, inače će europski projekt biti ugrožen. Jedinstveno tržište temeljni je element”, rekao je.

Dodao je da ministri EU-a rade na prijedlogu za nijansirano izuzeće od pravila za zemljište na ugaru, umjesto trenutačne suspenzije, što bi moglo ublažiti pritisak na poljoprivrednike.

“Ne možemo istodobno govoriti da nam treba prostora za proizvodnju biomase, za proizvodnju energije, za proizvodnju biomaterijala, za osiguranje opskrbe hranom i zadržati status quo iz zajedničke poljoprivredne politike koji je odlučen prije rata u Ukrajini, čak djelomično prije covida”, rekao je.

Prosvjed bugarskih poljoprivrednika protiv ukidanje zabrane uvoza iz Ukrajine

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner