UKLJUČEN I MUP KBC Sestre milosrdnice traži istragu o curenju podataka pacijenata

Autor:

08.12.2023., Zagreb - Konferencija za medije povodom nadolazece rekonstrukcije Klinike za tumore Zagreb KBC Sestre milosrdnice te znacajnog smanjenja listi cekanja na bolnicku dijagnostiku u istoj zdravstvenoj ustanovi. Davor Vagic Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Bolnica je od policije zatražila istragu o curenju podataka pacijenata iz Klinike za traumatologiju prema odvjetničkim uredima koji vode postupke naplate odštete od od osiguravajućih društava.

Ravnateljstvo KBC-a Sestre milosrdnice zatražilo je od Ministarstva unutarnjih poslova istragu o curenju podataka pacijenata iz Klinike za traumatologiju prema odvjetničkim uredima koji vode postupke naplate odštete od osiguravajućih društava.

Bolnica je u slučaj uključila policiju nakon što je završen interni postupak, proveden temeljem informacija koje su Novosti objavile u travnju.

“Obavještavamo Vas kako je KBC po provedenom postupku utvrđivanja okolnosti navedenog događaja o istome obavijestio Ministarstvo unutarnjih poslova dopisom od 9. svibnja 2024. godine te zatražio da poduzmu odgovarajuće istražne radnje u svezi s navedením”, stoji u dopisu koji potpisuje ravnatelj KBC-a dr. Davor Vagić.

Utjerivači dugova nakon najveće kazne AZOP-a: “Podnijeli smo kaznenu prijavu DORH-u”

Uhodana razmjena podataka

Informacije o uhodanoj razmjeni podataka o stanju traumatoloških pacijenata između bolničkog osoblja i odvjetničkih ureda neslužbeno kolaju godinama, no prvi ih je put za Novosti potvrdio Zagrepčanin (podaci poznati redakciji) koji je početkom godine nakon prometne nesreće primljen i obrađen u Klinici za traumatologiju. Dva dana poslije, preko susjede ga je kontaktirao odvjetnik i ponudio mu uslugu naplate štete.

Na pitanje kako je došao do podataka o nesreći, medicinskom stanju i adresi stanovanja, odvjetnik je našem sugovorniku odgovorio da “ima ulaz u sistem preko liječnika”. Činjenica da je to izgovoreno bez imalo nelagode, potencijalnom je klijentu govorila da je riječ o uhodanoj i neskrivenoj praksi.

Nazor u KBC-u Sestre milosrdnice, u čijem je sastavu Klinika za traumatologiju, započet je odmah nakon što smo točne podatke o pacijentu i kronologiju događaja proslijedili svim nadležnim zdravstvenim institucijama.

Zagrebački holding kažnjen s 25 tisuća eura: Cijeli slučaj potaknuo je nezadovoljni korisnik…

Kazneno djelo

Da se može raditi o kaznenom djelu potvrdili su i iz Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), koja bi trebala dovršiti svoj postupak.

“U ovakvim slučajevima Agencija provodi nadzorna postupanja i utvrđuje, među ostalim, zakonitost odnosno poslovnu uvjetovanost pristupa i korištenja tj. obrade osobnih podataka, je li voditelj obrade poduzeo sve adekvatne mjere zaštite osobnih podataka te povezanost konkretnog događaja s istima”, navodi AZOP.

“U slučaju kada proizlazi da bi postupanje određenog zdravstvenog radnika bilo protivno zakonskim propisima, o istome se izvještavaju i nadležna tijela zbog daljnje provedbe postupka. Naime, neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne te nedozvoljena uporaba osobnih podataka kaznena su djela sukladno člancima 145. i 146. Kaznenog zakona te procesuiranja kaznenih djela odnosno formalno postupanje je u djelokrugu tijela za provedbu zakona i pravosuđa tj. policije i Državnog odvjetništva odnosno suda/sudova”, stoji u dopisu.

AZOP ističe da Zakon o podacima i informacijama u zdravstvu propisuje obavezu čuvanja povjerljivosti podataka, a da je nadzor nad primjenom tog Zakona u nadležnosti zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva koje ne odgovara na pitanja Novosti.

Curenje zaštićenih podataka pacijenata iz bolnica prema odvjetnicima koji love klijente zdravstvena administracija do sada nije smatrala vrijednim pažnje, a kamoli raščišćavanja, pa se povremeno medijsko izvještavanje o toj temi baziralo isključivo na informacijama iz istraga osiguravajućih kuća.

One se, međutim, bave sprječavanjem kriminalnih manipulacija dijagnozama na štetu osiguravatelja, dok je šteta po prava pacijenata u ingerenciji institucija zdravstva koje su desetljećima dopuštale interesnu vezu između zdravstvenih radnika i odvjetničkih ureda, pišu Novosti.

Državne nekretnine štite političare pozivajući se na GDPR. AZOP: “Objavite imena!”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
isabelkedem223

prije 1 mjesec

Zovem se Jasmina Leon i ja i moj muž smo zajedno 2 godine, prošlo je 6 mjeseci od kada smo prekinuli. Još ga volim, ali neki ljudi misle da je to nepravedno. Zašto voljeti nekoga tko ti ne uzvraća ljubav? Molila sam i molila ovih mjesec dana i ništa. On je još uvijek sa svojom novom djevojkom (s kojom živi), ali to ne znači da moram tražiti pomoć Prvih tjedana nakon prekida bila sam na koljenima moleći se za pomoć oni su dobro komentar na mreži kako bacač čarolija pomaže u ponovnoj izgradnji veza vrati bivšeg ljubavnika", pa sam odlučila probati jer jako volim svog dečka. pa sam kontaktirala dr. APATU i ispričala mu sve o svom problemu i on mi je dao 100% garanciju da ću vratiti dečka nakon čarolije pa bila sam darovita i sretna što sam mu se javila učinila sam sve što je tražio i na moje najveće iznenađenje 2 dana nakon uroka nazvao me dečko i ispričao se za ono što mi je napravio i tražio oprost da dođe kući po mene, Stvarno sam se povrijedila i prošla kroz one trenutke kada me je ostavio, na kraju krajeva, dr. APATA je za mene dobar pravi čarobnjak, pa ga nazovite ili dodajte na WhatsApp/Viber: +447307347648 ili mu pošaljite e-mail. njegova adresa e-pošte: [email protected].

Avatar photo
NijeRuza

prije 1 mjesec

U korištenju i dijeljenju osobnih podataka pacijenta, svaka osoba mora imati osobnu dozvolu pacijenta koju u slučaju potražnje državnih institucija mora moći dokazati!

Avatar photo
helphome

prije 4 tjedna

Želim sa svijetom podijeliti kako je dr. Ajayi Veliki čovjek kojeg su njegovi preci blagoslovili duhovnom moći. Pomogao mi je da spojim brak sa svojim mužem koji je prekinuo sa mnom 2 godine, moj muž se vratio s posla i uručio mi papir za razvod rekavši da trebamo raskinuti naš brak nakon što za njega rodim 3 djece. Pokušavao sam ga vratiti i skoro sam odustao, ali dr. Ajayi mi je ponovno uspio izmamiti osmijeh. Dr. Ajayi pravi je čarolija, također možete vratiti svog bivšeg i zauvijek živjeti sretan život uz pomoć dr. Ajayija. Kontaktirajte e-mail :[email protected] ili Telegram \ WhatsApp : +2347084887094

Avatar photo
helphome

prije 4 tjedna

Želim sa svijetom podijeliti kako je dr. Ajayi Veliki čovjek kojeg su njegovi preci blagoslovili duhovnom moći. Pomogao mi je da spojim brak sa svojim mužem koji je prekinuo sa mnom 2 godine, moj muž se vratio s posla i uručio mi papir za razvod rekavši da trebamo raskinuti naš brak nakon što za njega rodim 3 djece. Pokušavao sam ga vratiti i skoro sam odustao, ali dr. Ajayi mi je ponovno uspio izmamiti osmijeh. Dr. Ajayi pravi je čarolija, također možete vratiti svog bivšeg i zauvijek živjeti sretan život uz pomoć dr. Ajayija. Kontaktirajte e-mail :[email protected] ili Telegram \ WhatsApp : +2347084887094