Pixabay

UJEDINJENI NARODI U jugoistočnom Kongu 20.000 zaraženih ospicama

Od posljedica ospica u kongoanskoj pokrajini Katangi smrtno je stradalo 315 osoba, a virusom je zaraženo najmanje njih 20.000, izvijestio je u srijedu UN.

Strahuje se da je broj umrlih i veći, no za to nema dokumentiranih dokaza zbog teškog pristupa liječnika udaljenim regijama, izvijestio je UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih akcija (OCHA).

“Epidemija ospica u pokrajini Katangi samo se pogoršava i širi”, stoji u priopćenju OCHA-e te se dodaje da će za cijepljenje i liječenje zaraženih biti potrebno više od 2,4 milijuna dolara.

 

  • U epidemiji 2010. i 2011. smrtno je stradalo 1085 ljudi, a zaraženo ih je 77.000, podaci su objavljeni znanstvenom časopisu BMC infektivne bolesti.

 

Dio Katange u kojemu se nalaze rudnici bakra i kobalta, dosadašnje epidemije su zaobišle jer se nalaze stotinama kilometara južno od najteže pogođenih dijelova zemlje.

Smrtnost od posljedica zaraze virusom ospica u razvijenim je zemljama niska, no u siromašnim i zemljama u razvoju može porasti na 20 posto, izvijestili su Liječnici bez granica. U razvijenim zemljama cijepljenje djeteta protiv ospica stoji oko jedan dolar (oko 70 kuna).

Komentiraj