UJEDINJENI NARODI Islamska država pogubila više od 230 ljudi, tisuće civila koriste kao ljudski štit

EPA/AMEL PAIN

Ujedinjeni su narodi u petak priopćili kako su militanti Islamske države oteli na desetke tisuća civila iz Mosula i njegove okolice te ih koriste kao ljudski štit. Islamska je država smaknula oko 190 bivših pripadnika iračkih sigurnosnih sližni te 42 civila jer nisu slijedili njihove zapovjedi, dodaju iz UN-a.

Iračke, kurdske i koalicijske snage nareduju prema Mosulu, de facto glavnom gradu Islamske države u Iraku. Vjeruje se da se u gradu nalazi još milijun i pol ljudi. Dužnosnici strahuju kako bi ih militanti IS-a mogli koristiti kako bi se zaštitili ukoliko se vojska približi centru grada.

‘Pouzdani izvori’ otkrili su kako su civili iz područja izvan Mosula istjerani iz svojih domova i preseljeni u grad ranije ovog mjeseca, otkrila je glasnogovornica UN-a Ravina Shamdasani. Dodala je kako je oteto šest tisuća obitelji.

“Islamska država koristi se kukavičkom strategijom kako bi pokušali iskoristiti prisutnost civilnih talaca. Koriste na desetke tisuća muškaraca, žena i djece kao ljudski štit”, dodala je napominjući kako bi stvaran broj civila u Mosulu mogao biti i veći.

Komentiraj