HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Puh upozorila na govor mržnje zbog Istanbulske konvencije

Potpredsjednica HNS-a Marija Puh pozvala je u utorak medije, saborske zastupnike i građane na odgovornost kada je riječ o Istanbulskoj konvenciji, upozorivši na govor mržnje koji se na tu temu širi javnim prostorima i društvenim mrežama.

“Moramo se boriti protiv govora mržnje i alternativnih činjenica kojima nas zasipaju, a nerazumijevanje proizlazi iz neznanja. Prošli tjedan smo vidjeli s kolikom je mržnjom zasipana ministrica Blaženka Divjak i oni koji su dali podršku Istanbulskoj konvenciji, a taj govor mržnje opravdava se alternativnim, odnosno izmišljenim činjenicama”, rekla je Puh nakon stanke u Saboru.

Prva lažna činjenica, ističe, jest ona koja kaže da Istanbulska konvencija uvodi rodnu ideologiju te podsjeća kako je pojam roda u hrvatskom zakonodavstvu još od od 2008.

Druga lažna činjenica je, kaže, da će ona uzeti dio suverenosti RH i to putem stručnog tijela. “Do sada su mnoge konvencije potpisane kao primjerice ona o pravima djeteta koje funkcioniraju po istom principu”, rekla je Puh.

Treća zamjerka usmjerena je na tvrdnju u javnosti kako će djeca u školi određivati jesu li djevojčice ili dječaci što je, kaže, netočno.

“Sjetite se kad smo ulazili u EU svih prijetnji da neće biti sira, vrhnja, kolinja. Evo u EU smo i dalje imamo sira, vrhnja i mogu građani raditi kolinje”, podsjetila je Puh.

Komentiraj