UEFA odbila zahtjev münchenskog gradonačelnika: Allianz Arena neće biti osvijetljena duginim bojama

Krovna europska nogometna organizacija UEFA odbila je zahtjev gradonačelnika Münchena Dietera Reitera da eksterijer stadiona njemačkog prvaka Bayerna, Allianz Arenu, bude osvijetljen duginim bojama.

“UEFA je, kroz svoje statute, politički i vjerski neutralna organizacija”, naveli su.

UEFA je naznačila ‘politički kontekst’ usmjeren na odluku mađarskog parlamenta, objavio je na Twitteru Rob Harris, novinar AP-a. Stadioni na kojima se igraju utakmice Europskog prvenstva, ističu iz UEFA-e, mogu biti osvijetljenio samo bojama UEFA-e i reprezentacija koje sudjeluju na turniru.

Mađarski parlament, naime, podržao je zakonski prijedlog koji zabranjuje ‘promicanje’ homoseksualnosti među maloljetnicama što je izazvalo zabrinutost aktivista za ljudska prava, na valu sve više restrikcija koje konzervativna vlada premijera Viktora Orbana nameće LGBT osobama. “To je novi korak prema obespravljivanju lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih ljudi. Nasilni čin nakon niza godina sustavnog ograničavanja vladavine zakona i osnovnih sloboda u Mađarskoj”, poručili su vijećnici iz Münchena.

Njemačka reprezentacija u srijedu na Allianz Areni dočekuje Mađarsku, a stadion je, u znak podrške mađarskoj LGBT zajednici, trebalo svijetliti u duginim bojama.

LGBT zajednicu podržao je i vratar njemačke reprezentacije i Bayerna Manuel Neuer, koji je protiv Portugala nosio kapetansku traku u dugini9m bojama. UEFA je prvo zbog tog poteza pokrenula istragu, ali su je ubrzo i obustavili poručivši da ‘simbol raznolikosti i predstavlja plemenitu svrhu’. Očekuje se da će Neuer istu traku nositi i u srijedu.

 

Komentiraj