UEFA izvještaj – Budućnost (sadašnjost) pripada laptopu

Sjajnu brošuru prošlosezonske završnice klupskih natjecanja je izdala UEFA. Apsolutno svaki detalj vezan uz statistiku, ali i analizu igre svake ekipe, od grupne faze za Ligu prvaka, odnosno osmine finala za Europsku ligu.

Statistika utakmica, najbolji sastav 23 igrača, visoki presing Bayerna, tri u zadnjoj linije Atalante, posljednji igrač obrane kao organizator igre, Lewandowski detaljno, brzina postizanja pogotka, broj dodira, posebna analiza prekida, vratari i novo pravilo, izgradnja igre, posjed, centaršut, brzina, pretrčani kilometri i kao šlag na kraju, svaka ekipa pojedinačno. Na primjer, Dinamo je po posjedu bio 31., po pretrčanoj udaljenosti 25., po pokušajima dodavanja 32., po točnosti dodavanja 31. itd.

Kao kakva vrećica bombona za dijete, onome tko voli ovakve analize. Gomila podataka dolazi iz one male grbe na leđima, elektronskog uređaja koji mjeri doslovno sve, uz kamere na krovu stadiona. Zbir toga ide u laptop te dobijemo analizu UEFA-inih tehničara u ovakvom izdanju.

Ništa bez laptopa?

Ipak, kao šećer na kraju dolazi jedan poseban članak „Human touch“, u kojem se navodi izjava Juliana Nagelsmanna: „30% je taktika, a 70% socijalna kompetencija“. Socijalna kompetencija se sastoji od: sposobnost izgradnje dobrog odnosa, suradnje, upravljanja sukobima i njihovog rješavanja. Kad se tome dodaju socijalne vještine, dobijete kompletnog trenera. Kad u svlačionici imate 24 različite osobe, koje su u današnjem nogometu različitih vjera, boja kože, godišta, kontinenata, svaki sa svojim specifičnostima, tada je jasno koliko je socijalna crta bitna.

Sir Alex Ferguson se navodi kao najbolji meštar, a kao vidljiva razlika socijalne kompetencije navodi se Bayern Nike Kovača i Hansija Flicka, i koliko je bitno to što najbolje igrače Flick poznaje iz njemačke reprezentacije. Još kao pomoćni trener Löwu je savjetovao pohvaliti zamjenske igrače. Kimmich je posebno istaknuo tu empatiju Flicka rekavši da u igračima vidi ljudsku crtu, a ne samo objekt u nekom taktičkom formatu.

Uefin tehnički izvještaj:

Liga prvaka 2019./20.
Europska liga 2019./20.

Komentiraj