U1 postala najduža bečka linija podzemne željeznice

Thomas Hennerbichler

Nakon točno pet godina građevinskih radova produžetak bečke linije podzemne željeznice U1 početkom rujna 2017. zvanično je i otvoren.

Dogradnjom dodatnih 4.6 kilometra tračnica i otvaranjem četiri nove postaje linija U1 od Reumannplatza do postaje Oberlaa postala je najduža linije bečke podzemne željeznice koja sada ukupno broji 19.2 kilometra.

U produžetak crvene linije, kako se U1 u žargonu još naziva, uloženo je 600 milijuna eura, čime je ujedno stvoreno i 10 000 radnih mjesta. Troškovi i rokovi izgradnje pri tom su u potpunosti ispoštovani, a voznom redu U1 bit će prilagođene i mnogobrojne autobusne linije iz okolice, što će građanima omogućiti nesmetano presjedanje.

“Javni prijevoz u Beču ubraja se među najbolje u svijetu. Stalnim investicijama ulažemo u infrastrukturu sutrašnjice, a produžetkom linije U1 podignuta je i vrijednost nekretnina u južnom dijelu grada“, kazao je povodom otvorenja bečki gradonačelnik Michael Häupl.

Dogradonačelnica Beča iz redova zelenih, Maria Vassilakou, dodala je kako “produžetkom linije U1 i najnapučeniji bečki okrug Favorite i njegovih 50000 stanovnika napokon dobivaju dobru povezanost s centrom grada”. Istaknula je i da “javni prijevoz garantira čišći zrak, manje zastoje na cestama te time i višu kvalitetu života u gradu”.

Komentiraj