U turskim zračnim bombardiranjima na položaje iračkih Kurda u iračkoj regiji Sindžar i na sjeveroistočnu Siriju u utorak je ubijeno najmanje 18 boraca u kampanji koja se vodi protiv grupa povezanih sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom (PKK).

Meta zračnih napada u Siriji su pripadnici Postrojba za zaštitu kurdskog naroda (YPG), oružano krilo jedne od stranaka sirijskih kurda, koje podupiru Sjedinjene Države, a položaji su im u jednom od uporišta Islamske države, Raki.

Po podacima sirijskog Opservatorija za ljudska prava u zračnim napadima položaje boraca YPG-a u utorak ubijeno je najmanje 18 osoba.

Turska je izvela “desetke simultanih zračnih udara” na položaje YPG-a u pokrajini Hasake, na sjeveroistoku Sirije i na komunikacijsko središte za medije, objavio je pak SOHR, organizacija koja se oslanja na široku mrežu izvora u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Autonomna iračka pokrajina Kurdistan osudila je turske zračne napade te ih ocijenila “naprihvatljivima”.

Sirijski rat koji je počeo 2011. kada je režim u krvi ugušio prosvjede u kojima su se tražile demokratske reforme, zakomplicirao se kada su u sukob ušli milicije, regionalne i međunarodne sile te džihadističke skupine.

U njemu je izginulo više od 320.000 ljudi a više od polovice od oko 22 milijuna Sirijaca morali su napustiti svoj dom.

 

Komentiraj