Pixabay

U subotu veliko čišćenje zagrebačkih Jezera Savica

Ekološko-edukativna akcija čišćenja zagrebačkih Jezera Savica održat će se u subotu, 24. listopada, a organizator, Ronilački klub AdriatiCro Zagreb, poziva građane da se pridruže.

Jezera Savica Gradska je skupština 1991. godine proglasila spomenikom prirode i taj zaštićeni krajolik obitavalište je 186 vrsta ptica od kojih se 50 vrsta tu i gnijezdi, a mnoge su zaštićene. Na području Jezera Savica, koje se proteže na 45 hektara, obitavaju i 24 vrste zaštićenih sisavaca, od kojih su 6 strogo zaštićene vrste šišmiša, te više zaštićenih vrsta gmazova, vodozemaca i kukaca. Ronilački klub AdriatiCro Zagreb u priopćenju ističe kako ih je to, a posebno spoznaja da Zagrepčani ne znaju da imaju ornitološki biser u svom gradu, potaknulo na akciju.

U čišćenju će sudjelovati škole, vrtiće, ribiči, osobito ribički klub s Peščenice koji dobro poznaje Jezera, vatrogasci, izviđači i sportaši, portporu je dao Grad, navodi Ronilački klub AdriatiCro Zagreb i poziva Zagrepčane da se pridruže. U “pospremanje” Savice krenut će se u subotu, 24. listopada u 10 sati s Velikog jezera Savica zajedno s roniocima iz Vukovara, Splita, Slavonskog Broda, Požege, Kostrene, Karlovca, Duge Rese, Jastrebarskog i Zagreba.

Ronilački klub AdriatiCro Zagreb ističe kako tijekom cijele godine sudjeluje u ekološkim akcijama na Jadranu, a sad je odlučio svome gradu pokloniti veliko spremanje Jezera Savice. Pozvao je Zagrepčane da u svoje “šetačke mape” uz jezera Jarun i Bundek uvrste i tu “prekrasnu oazu mira i izvorne prirode”.

Komentiraj