HINA/ FENA/ Almir Razic/ ua

U Splitu “Mimohod 8372” za žrtve Srebrenice

Bošnjačke udruge u Splitu organizirale su u ponedjeljak navečer tradicionalni “Mimohod 8372” u spomen na žrtve Srebrenice koje su u ljeto 1995. godine likvidirale srpske postrojbe pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića.

Sudionici “Mimohoda 8372” šetajući središtem Splita i rivom nosili su višemetarski transparent s natpisom “22 godine-ne zaboravi Srebrenicu, a na rivi bacili su 22 ruže u more poručujući tako da se srebrenička tragedija dogodile prije 22 godine. Sudionici “Mimohoda 8372” također su nosili državne zastave BiH i Hrvatske.

U ime koordinacije bošnjačkih udruga u Splitu Kadro Kulašin je zahvaljujući sudionicima mimohoda što su šetnjom splitskim ulicama odali počast žrtvama Srebrenice, istaknuo je kako se mimohodom šalje univerzalna poruka mira i ljubavi.
“Ovaj mimohod nije usmjeren ni protiv jednog naroda, nego isključivo protiv pojedinaca i ideologije koji su počinili zločin u Srebrenici. Mi kao ljudi moramo osuditi sve zločine bez obzira koja ih je vojska počinila,” poručio je Kulašin.

Jelen Hrgović, dogradonačelnica Splita i izaslanica na mimohodu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, istaknula je kako se ovim mimohodom sjećamo žrtava Srebrenice. “Ovim mimohodom upisujemo u memoriju sjećanja građana Splita stradanja u Srebrenici prije 22 godine,” rekla je Hrgović.

Među sudionicima splitskog mimohoda posvećenog srebreničkim žrtvama bili su i zamjenik gradonačelnika Nino Vela, te Damir Gabrić izaslanik župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana.

Po završetku mimohoda u sjedištu Mesdžida Islamske zajednice u Splitu održana je molitva za stradale Srebreničane, a večeras će u Mesdžidu biti prikazan i dokumentarni film o genocidu u Srebrenici.

Komentiraj