U splitskom HNK premijera plesne predstave “Na putu” Igora Kirova

Miranda Cikotic/PIXSELL

Premijeru plesne predstave “Na putu” u subotu navečer izveo je Balet splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK)  u koreografiji Igora Kirova koji je uporište za predstavu odnosno 32 baletne slike kojima dočarava posebna stanja između jave i sna,  pronašao u u glazbi “Goldberg varijacija” J.S. Bacha.

Po završetku predstave publika je dugotrajnim pljeskom nagradila njene protagoniste, a Kirov je izjavio kako je prezadovoljan što je predstava naišla na takav prijem publike.

“Posebno sam zadovoljan što smo tom baletnom predstavom otvorili novu kazališnu sezonu u Splitu”, istaknuo je Kirov.

Taj balet s klasičnim i suvremenim elementima, kojeg izvodi 17 plesača i plesačica, praizveden je na ovogodišnjem Splitskom ljetu.

Balet počinje i završava arijama, između kojih je 30 varijacija teme čiji se ritam i tempo stalno mijenjanju. Originalno su skladane za čembalo, no doživjele su mnoštvo transkripcija tako da ova uključuje klavir i orkestar što na trenutke zvuči lirično, pa onda snažno i moćno, sve do završnice u kojoj dodatnu dimenziju daje još i harfa.

Kirov je istaknuo kako 17 ljudi tu imaju jedan cilj, a to je traganje za svojim snom. “Prizori su to o insomniji, nesanici, stanju koje svatko od nas poznaje – u njega jedni ubacuju uspomene, a drugi zebnju zbog budućnosti ili neki neriješeni današnji problem”, rekao je Kirov.

Naglasio je kako svatko od nas ima svoju posebnu “crvenu liniju” i svatko na svoj način traži mir u sebi kako bi iz nesanice izašao.

“Sanjamo da bi jednog dana opet mogli spavati i maštati. Ali, nemir u nama sve je veći i jači, proganja nas i ni trenutka nam ne dopušta da sklopimo oči i stignemo tamo kamo bismo htjeli, tamo negdje gdje je miris drukčiji, gdje postoji san”, rekao je Kirov tumečeći premijeru plesne predstave “Na putu”.

Intendant splitskog HNK Goran Golovko je istaknuo kako je vrlo zadovoljan prijemom na koji je ova baletna predstava naišla kod publike  u premijernoj izvedbi.

“Predstava je odlično ‘sjela’ na našu pozornicu i vjerujem da će nastaviti dug život pred splitskom publikom”, rekao je Golovko.

U predstavi sudjeluje 17 plesača ansmbla Baleta HNK Split: Ekaterina Kuznjecova, Matea Milas, Gabriela Mede, Eva Karpilovska, Hazuki Tanase, Tina Hatlak, Lejla Bajramović, Ajla Kadrić, Artjom Žusov, Ivan Boiko, Aleksandar Korjakovski, Remus Dimache, Romulus Dimache, Uroš Škaper, Askhatbek Yusupzhanov, Jevhen Baranovski i Francesco Bruni. Osim koreografa Kirova autorski tim čine kostimograf Aleksandar Noshpal, asistentica koreografa Mojca Majcen, baletna majstorica Albina Rahmatullina, te oblikovatelji tona i svjetla Branimir Bokan i Tomislav Luetić.

Komentiraj