HINA/ Dario GRZELJ/

UŽIVO: ‘CIRKUS’ U SABORU: MATIĆ “Dajte i meni opomenu, nisam ja gori od Culeja”

Raspravom o SDP-ovoj inicijativi za pokretanje pitanja povjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor danas se nastavlja sjednica Sabora, nakon čega će uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

UŽIVO:

14:40 “Mostovi zastupnici će danas iskoristiti priliku da bi mogli nastaviti rad istražnog povjerenstva. Ne znam zašto vas HDZ štiti i ne dopuštaju vam dolazak pred povjerenstvom. Nadam se da ćete nam sada odgovoriti na naša pitanja”, poručio je Božo Petrov.

14:25 Plenković mu je odgovorio da u njegovom životu neće naći ni lipu korupcije. “Zato ću se opirati stavu vaše stranke da mi radimo nešto protuzakonito. Borit ću se cijeli svoj politčki život da to otklonim od sebe i od stranke”, kazao je.

14:20 “To se događa u kapitalizmu. Kad je Todorić potpisao aktivaciju lex Agrokora, ja sam vam vjerovao jer sam mislio da ste pronašli rješenje, ali situacija se izmijenila. Todorić tvrdi da ga se danas pljačka, da ga pljačka Ramljak, Vlada… Kad čujem da HDZ nekog pljačka, ja se naježim. Morate shvatiti našu bojazan, Hrvatska ne pripada samo vama – nego svim njezinim građanima. I kad netko tko poznaje stanje, a Todorić poznaje, kaže da ga se pljačka, mi strahujemo”, rekao je SDP-ov Nenad Stazić

14:00 Ivica Mišić kazao je premijeru kako ima njegovu podršku te ponovio kako je on uspješan gospodarstvenik. Replicirao mu je Arsen Bauk, koji je premijeru rekao da ako Mišić još jednom ponovi koliko je uspješan, trebao bi njega postaviti na Ramljakovo mjesto. “A sad si sam izričem opomenu da vi ne biste morali”, rekao je Bauk.

13:55 Culej je replicirao Matiću, koji ga je u govoru nazvao ‘Karamarkovim spavačem’. “Ja sam budan i danju i noću zbog vas”, kazao je Culej nakon čega mu je Jandroković izrekao opomenu. Matić je rekao da Culeja mora nazvati gospodinom jer se nalazi u Saboru. Jandroković ga je pitao hoće li opomenu, a Matić je rekao: “Ako ste dali opomenu Culeju dajte i meni, nisam ja gori od njega”.

13:50 SDP-ov Predrag Matić rekao je da je Plenković pametan, civiliziran i dobar čovjek, ali kako se, zbog ekipe u kojoj se nalazi poput Culeja, mora ponašati kao bahati HDZ-ovac. “Ako će vam faliti glasova, ja ću vam dati svoj glas jer se u mene možete više pouzdati od onih čije ste glasove kupili na akciji ‘Kupiš tri, dobiješ 5’. Ako bude problema s glasanjem, možete računati na mene”, rekao je Matić, na što ga je Jandroković upitao: “Je li to obećanje?”

13:45 “Vi niste spriječili stečaj, on će se dogoditi za 15 mjeseci. Fama da ste vi spasili Agrokor je laž. Vi ste promijenili redoslijed naplate i na prvo mjesto stavili lešinarski američki fond. Vi ste usudio bi se reći, surađivali s mafijom i niste nikakav spasitelj nego izbavitelj i to iz onog hrvatskog filma”, kazao je Ivan Pernar.

13:35 “Vi ste ovdje samo 12 mjeseci, ovo nije zanimanje za vas, ne snalazite se. Ova Vlada životari”, poručio je Branimir Bunjac iz Živog zida, a premijer mu je odgovorio: “Ja sam Vas prvi put slušao prije godinu dana i pitao sam se od kuda ste se vi stvorili, a sad se pitam tko je vam dao povjerenje”.

13:30 Maras je tražio povredu poslovnika, navodeći da ga je uvrijedio ‘Plenkoviće ekspoze da će svojoj djeci pričati o njemu’. “Ja svojoj djeci neću pričati o vama. Molim da me zaštitite od ovakvog omalovažavanja”, rekao je Maras Jandrokoviću.

13:27 “Vi ste gospodine Maras, prije dva dana pokazali svu širinu, europsku orijentaciju, stil i sadržaj, to je bilo na takvoj razini da ja još i nakon dva dana ne mogu doći sebi od vašeg izlaganja. To ću zapamtiti kao veliki doprinos 9. sazivu Sabora, o tome ću pričati svojoj djeci kad malo porastu. A što mislite, da smo prije devet mjeseci poslušali vaše sugestije, što bi se dogodilo s radnim mjestima? Imate obraza tražiti od mene potpis na nešto što vi sugerirate u budućnosti. Da smo podržali ono što ste vi predlagali, imali bi nesrazmjernu katastrofu i krah”, uzvratio mu je Plenković.

13:25 SDP-ov Gordan Maras od Plenkovića je zatražio da kaže da se u Agrokoru neće izgubiti niti jedno radno mjesto, da kompanije Agrokora neće biti prodavane po svijetu od strane strvinarskih, lešinasrkih fondova. “Hajdemo malo o budućenosti”, rekao je Maras.

13:20 Saša Đujić pročitao je jutrošnju izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. “Čak vas je i predsjednica pročitala, ne morate uvažiti prijedloge oporbe, slušajte predsjednicu. Za ovu zemlju bi bilo najbolje da odete”, rekao je.

Plenković mu je odgovorio da cilj SDP-a nisu radba mjesta, već etiketiranje HDZ-a. “Predsjednica izražava svoj stav. Opća klima dolazi danas do kulminacije. Danas istresite sve što želite”, rekao je.

13:14 “Država je dala platformu da vjerovnici postignu nagodbu na korist radnih mjesta i način za otplatu svojih ogromnih dugova”, kazala je Dalić.

13:10 “Prije svega želim istaknuti ono što smo jučer na Vladi usvojili, a to je da Vlada u cijelosti odbacuje sve prijedloge oporbe za opoziv Vlade. Djelovalo je kao da ste prevodili neki tekst, ne nužno s engleskog jezika. Vlada je u cijelom procesu postupala odgovorno, koherentno i s načelom razmjernosti”, rekao je premijer, istaknuvši da je kriza u Agrokoru najveća kriza s kojom se Hrvatska dosad susrela.

Pred nama je bila kriza, gospodarski i financijski tsunami kakav Hrvatska nije mogla niti zamisliti”, rekao je Plenković. Vlada se s tim problemom suočila usvajanjem Zakona o izvanrednoj upravi u društvima od sistemskog značaja i time izbjegli ogromne troškove za državni proračun. “Cijeli ovaj proces Hrvatsku nije koštao niti jednu jedinu kunu.

U procesu izvanredne uprave izrazito je važna uloga privremenog Vjerovničkog vijeća, jer ono mora imati mogućnost donošenja ključnih odluka. Nikakva aluzija na intervenciju države i nacionalizaciju koju oporba spominje ne stoji. Postupili smo prema načelu razmjernosti, sukladno Ustavu, jer je ovdje opća dobrobit najvažnija i time smo se vodili”, rekao je Plenković.

13:06 Zastupnicima se obraća Andrej Plenković, a nakon njega za govornicu će stati i Martina Dalić.

13:05 Na kraju je Bernardiću replicirao Ivan Vilibor Sinčić. “Sve Vlade su tolerirale sve što se događalo. Bonove, mjenice, kredite i maltretiranje dobavljača”, rekao je Sinčić.

13:02 Maras je, pak, rekao da je Mišić uvrijedio zastupnike generaliziranjem, osvrčući se na izjavi kako nemaju poduzetničkog iskustva. “Mišić se požalio da je izbačen iz stranke. Ja mu preporučujem da ode u HNS, tamo takve primaju”, kazao je Maras.

13:00 SDP-ov Saša Đujić zaradio je opomenu jer je počeo dobacivati. “Što je vama u SDP-u? Dajte se smirite”, poručio je Jandroković.

12:55 Nezavisni Ivica Mišić rekao je kako je Vladi dao podršku jer nestabilnost ne bi bila dobra za gospodarstvo. Pritom se požalio i kako ga je prijatelj izbacio iz stranke u kojoj je bio. Dodao je kako SDP-ovc nemaju poduzetničkog iskustva.

12:50 Bernardić je rekao da je, dok je Šuker bio ministar, državni tajnik bio je direktor u Agrokoru.

12:45 HDZ-ov Ivan Šuker pitao je Bernardića kada je započeo Agrokorov financijski slom. “U to vrijeme je jedna druga opcija obnašala vlast i promijenila zakon o HANFI. Od 2012. do 2015. godine Agrokor se zadužio 2,1 milijarde eura i došlo je do ekspanzije mjenica”

12:30 Mostov Miro Bulj rekao je da bi bilo dobro da je sada na galeriji Vladimir Šeks, da im kaže ‘kako je sastavio ovu Vladu’. “Nadam se da će Šeks, Valentić i Gregurić doći pred povjerenstvo i otkriti sve što znaju”, rekao je Bulj.

12:15 Nezavisni Željko Glasnović upitao je predsjedavajućeg Željka Reinera ima li neki članak poslovnika za povredu zdravog razuma. “Slavite li vi stotu obljetnicu Oktobarske revolucije?”, pitao je Glasnović.

12:10 HDZ-ov Andrija Mikulić tražio je povredu poslovnika nakon što je Bernardić kazao kako je bio u komunističkoj omladini. Bernardić je rekao da je negdje pročitao da je bio u partiji i izjašnjavao se kao Jugoslaven. “Ako to nije točno, ja se ispričavam”, rekao je Bernardić.

12:05 Ivan Pernar prijavio je povredu poslovnika, navdeći da Tuđman vrijeđa komuniste, a njegov je otac bio komunist. jandroković mu je izrekao opomenu.

12:00 HDZ-ov Miroslav Tuđman kritizirao je Bernardića da u 20-minutnom izlaganju nije uspio obrazložiti SDP-ov zahtjev za opozivom Vlade. “Spominjete zakon o 200 obitelji, a ako mi cirate da je to itko spomenuo iz redova HDZ-a, ja svima u oporbi plaćem ručak. Ako to ne citirate, onda vi ovoj strani plaćate ručak”, rekao je Tuđman.

Dodao je da je Bernardićevu diskusiju shvatio tek kada je rekao da Sabor doživljava kao političku sudnicu, a ne želi priznati ‘ni elementarne činjenice da je privatizacija započela s Antom Markovićem i njegovim zakonom’.

11:50 HDZ-va Grozdana Perić kritizirala je Bernardišća, koji Vladi zamjera što u Saboru danas nije prisutan Zdravko Marić, poručujući da u Saoru nisu ni svi SDP-ovci o čijem se zahtjevu raspravlja.

11:45 “Mi danas gledamo kako na vašu raspravu nisu replicirale one kolege koje nešto znaju o ovom, gledali smo kako vam repliciraju oni koji se služe populizmom koji je gori od onog koji je neki dan razljutio premijera”, rekao je Bojan Glavašević.

11:38 Bernardić je Bačića, pak, pitao zašto Vjerovničko vijeće nije biralo Ramljaka, ako oni upravljaju restrukturiranjem. “i ste dobili zadatak da pričajte na ovaj način, ali vi ni sami u to ne vjerujete. Ovdje su se spašavale fotelje, a ne radna mjesta”, rekao je predsjednik SDP-a.

11:35 HDZ-ov branko Bačić kazao je da je od Bernardićevog izlaganja očekivao više. “Neću reći da je bilo jadno, ali bilo je skromno poput vašeg poznavanja Zakona o izvanrednoj upravi”, rekao je Bačić poručujući bernardiću da ne razumije da roll up ugovor nije odredila Vlada i da on čuva više od 20.000 radnih mjesta.

11:25 “Meni netko fali ovdje, netko od ministara u Vladi, nema gospodina ministra financija kada se priča o Agrokoru, nema čovjeka koji je bio direktor u Agrokoru”, rekao je Bernardić odgvarajući na izlaganje Branimira Bunjca iz Živog zida.

11:15 HDZ-ov Petar Škorić rekao je da Agrokor nije dijete HDZ-a, već su i majka i otac Agrokora CK SKH, odnosno SDp, koji je donio zakon o privatizaciji na temlju čega je nastao Agrokor. “Iznosiite optužbe koje čitate na Todorićevom blogu, ispada da ste glasnogovornik Todorića”, kazao je Škorić optužujući SDP da manipulira javnošću.

11:05 Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku rekao je da nitko ne zastupa hrvatske interese u cijeloj priči oko Agrokora. “Cijelo vrijeme govorim da ovdje imamo dva velika međunarodna igrača, jednog sa zapada, a drugog za istoka. Vladin povjerenik zastupa jednu stranu, a bivši vlasnik drugu. Hrvatske interese nitko ne zastupa. Iz ovog će najviše profitirati strvinarski fondovi koji se bogate. Da ovo nije tužno, bilo bi smiješno”, rekao je Lovrinović.

“Sve će se otkriti i zato ne srljate u prevaru i takve poslove”, poručio je.

10:58 HDZ-ov Ivan Čelić Bernardića je pitao zna li koja je cijena ogulinskog zelja. “E moj Ćeliću, vama je zelje glavni argument. Vi ste pali s Marsa”, rekao je Bernardić pitajući Čelića kako će se vratiti kući u Cetinu.

10:45 SDP-ov Gordan Maras rekao je da je još uvijek pod dojmom promocije Sauche u jednog od lidera HDZ-a. Predsjednik Sabora Jandroković upozorio je Marasa da ne vrijeđa i ne govori o imenima. Maras mu je odgovorio da to nije bila uvreda, već kompliment.

10:35 Stevo Culej pitao je Bernardiću koju alternativu nude. “Marasa, ministra obrta bez dana rada u realnom saboru? Ili Ostojića, poznatog po aferi svastika? Freda Matića koji ne smije doć braniteljima? Ili ćete nastaviti s Jovanovićem kojeg ste morali sami ukloniti?”, rekao je Culej.

“Ljudi moji, prestanite ići na ljude. Ne ponašajmo se ovako, to ljudi gledaju”, kazao je Jandroković.

10:35 Saucha je prijavio povredu poslovnika i na Beljakovo izlaganje. “Pustite me na miru. Kako vam nije neugodno”, rekao je Saucha. Replicirao mu je Beljak: “Da ste imali muda, stali bi za govornicu i rekli da vas se hapsi”. Presdjednik Sabora Jandroković izrelkao je Beljaku opomenu jer nije prijavio temeljem kojeg članka prijavljuje povredu poslovnika.

10:30 Predsjednik HSS-a Krešimir Beljak kazao je kako mora čestitati Bernardiću što uopće ima hrabrosti govoriti u Saboru. “Zar vam nije neugodno da vam jedan Saucha drži većinu, premijeru Plenkoviću”, kazao je Beljak.

10:25 “Zastupnik ne smije vrijeđati druge zastupnike. Ovo je već praksa Bernardića, nije u redu da se nekoga stalno proziva ad hominem i insinuira neke kriminalne radnje. Ako imate neke dokaze, javite. Vi znate zašto sam ja onda glasao, pričali smo tada u vašem uredu”, rekao je Tomislav Saucha.

“Vi ste tada kazali da želite na izbore da saznate kolika ste truba, ja ću vam reći, velika ste truba”, istaknuo je. Dodao je da Bernardić stalno nekoga kopira.

10:23 Nakon izlaganja Bernardića, zastupnici su se javili za dvije povrede poslovnika te čak 41 repliku. Jandroković je rekao da misli da je ovo rekord.

10:15 “U Vladi se događa serija tajnih sastanaka gdje dolaze Todorić, Knighthead i tko zna tko još. I onda pišete Lex Agrokor za Todorića, ali tek nakon dogovora s strvinarskim fondovima. Tu ste prevarili kolege iz Mosta koji su vam vjerovali”, rekao je Bernardić. Dodao je da su tada uzeli ‘nove ortake’ – Sauchu i Vrdoljaka.

“Hrvatska je novcem koje je izdvojila za konzultatne mogla plaćati sve hrvatske vlade do 2085. Ramljak ima više savjetnika nego Trump, Putin i Merkel zajedno”, poručio je.

“U vjerovničkom vijeću sjedici Marica Vidaković, bivši poslodavac Ramljaka. On je naime bilo konzultant Vidaković za pronalazak strateškog partnera za Kraš”, rekao je.

“Priče o vašoj većini su priče za malu djecu. Svima je jasno da je ovo trgovačka većina koja je nastala krađom glasova birača ove zemlje, birača koji su glasove dali drugim strankama. Ovo je jasna politička korupcija, nemojte pričati o stabilnosti”, rekao je.

10:10 “Tražimo odgovornost svih koji su upetljani u ovaj propust oko Agrokora”, rekao je Bernardić dodajući da je svima jasno da je ovo trgovačka većina koja je nastala krađom glasova birača ove zemlje.

“Džaba nam zemlja izborena u Domovinskom ratu ako nemamo konsenzus oko važnih stvari”, rekao je Bernardić poručujući Plenkoviću da osim anemije, očito pati i od amnezije.

10:03 Svoje obrazloženje za pokretanjem opoziva Vlade obrazlaže predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

“Situacija je jednostavna. Moramo uvjeriti zastupnike u neodgovornost ove vlade. Osnovni razlog je ortačko ponašanje koje rezultiralo nepopravljivom štetom. Tražili smo raspravu zbog sumnji u trgovanje povjerljivim informacijama, bježanju od rada saborskog povjerenstva. Tko će biti odgovoran kada se Agrokorove tvrtke prodaju u bescijenje. Tko je lagao? Marić ili Ramljak? Vjerojatno oboje”, rekao je Bernardić dodajući da je Agrokor dijete HDZ-a, nastao za odabrane – za 200 bogatih obitelji.

09:55 HDZ-ov Branko Bačić složio se s Grmojom da se protiv Todorića ne vodi politički progon. “Prijedlog Mosta da se iz djelokruga rada povjerenstva izbaci određena odredba za nas je neprihvatljiva jer je istraga tajna. Ako danas istragom nije obuhvaćeno neko pitanje, to ne znači da ono neće biti uključeno kasnije tijekom trajanja istrage”, kazao je Bačić i dodao da nema nikakve opstrukcije rada povjerenstva.

09:50 “Tražio sam stanku kako bi progovorio o Istražnom povjerenstvu. Cijelo vrijeme imamo pokušaj sramoćenja Povjerenstva i od strane HDZ-a pokušaj opstrukcije Povjerenstva, a zadnjih dana vidimo da Todorićeva obrana preko medija pokušava progurati tezu da se u njegovom slučaju radi o političkom progonu. Želim svima poslati poruku da je Povjerenstvo jedini alat kojima se može srušiti teza obrane, jer su imali potporu s najveće razine vlasti”, rekao je Grmoja nakon stanke dodajući da su Todorić i Agrokor bili politički zaštićeni, a ne politički progonjeni.

“Znamo kakav će rezultat glasanja danas biti. Što ovdje možemo očekivati od HNS-a i drugih koji čine čine većinu, ali očekujemo odgovore o Plenkovića”, dodao je.

09:35 Saborska je sjednica tradicionalno započela zahtjevima za stankama, koje su tražili Goran Aleksić, Miro Bulj, Branko Bačić i Arsen Bauk

09:30 Premijer je uoči početka saborske sjednice rekao da očekuje da će imati 78 ruku tijekom glasovanja, nakon rasprave o opozivu.

09:15 U Sabor je stigao premijer Plenković. U srijedu je naglasio kako je saborska rasprava bila ‘dno dna’, a jutros je rekao da bi razina rasprave mogla biti bolja.

Ranije objavljeno: SDP je, podsjetimo, pokrenuo prijedlog za opoziv Vlade, skupivši 31 potpis oporbenih zastupnika (19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka, uz izuzetak Nezavisni za Hrvatsku). Nakon što su prošli četvrtak u saborsku proceduru predali prijedlog za opozivom Vlade, čelnik SDP-a Davor Bernardić poručio je da je potrebno “raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja Agrokor”.

Vlada je u četvrtak na sjednici odbacila sve navode iz oporbenog prijedloga za pokretanjem pitanja njezinog povjerenja zbog djelovanja vezanih uz krizu koncerna Agrokor, a premijer Andrej Plenković poručio je da su djelovali preventivno, na vrijeme te izrazio nadu da će proces restrukturiranja kompanije nastaviti u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta.

“Vrlo jasna poruka u našem opširnom i detaljno elaboriranom očitovanju je da odbijamo sve navode prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Vladi”, rekao je Plenković na sjednici.

Komentiraj