Kultura
Decoration icon

Rijeka

U Rijeci otvoren prvi hrvatski Muzej farmacije, posebna atrakcija je multimedija

Autor:

STUDIO CONEX

Dugo pripreman JGL Muzej farmacije otvoren je u četvrtak u Rijeci.

Riječ je o specijaliziranom muzeju u kojem je moderno prikazana hrvatska i svjetska povijest farmacije, a za čije je osnivanje zaslužna internacionalna farmaceutska kompanija JGL, u suradnji s Gradom Rijekom i Muzejom grada Rijeke.

“Misija JGL Muzeja farmacije je afirmacija ljekarništva i proizvodnje lijekova, kao dijela zdravstvenog i kulturnog identiteta, koji je kroz povijest bio značajan čimbenik duhovnog i gospodarskog napretka Grada i Županije, a ostao je i danas. Također, želja nam je da muzej aktivno sudjeluje u životu lokalne zajednice kao mjesto susreta, učenja i zabave te da bude referentna ustanova u istraživanju povijesti farmacije, turistička atrakcija i edukativni centar za buduće djelatnike farmaceutskog profila”, istaknula je Eva Usmiani Capobianco, voditeljica projekta JGL Muzeja farmacije i članica Upravnog odbora JGL-a.

Stalan izložbeni postav sastoji se od deset međusobno povezanih cjelina, koje čine Hortus sanitatis (vrt ozdravljenja) sa živim biljem, atraktivna vremenska lenta s 18 značajnih događaja iz povijesti farmacije, ljekarnički laboratorij, prikaz najzaslužnijih osoba iz povijesti hrvatske farmacije i kemije, ljekarnička knjižnica, povijest farmacije u Rijeci, JGL kutak, ljekarna oficina iz prve polovice 20. stoljeća, zona ljekovitog bilja, s prikazom puta biljke od prirode do lijeka te muzejska suvenirnica.

U novom muzeju posebna atrakcija je multimedija realizirana s tvrtkom Novena. Kroz tehnologiju proširene stvarnosti oživljavaju se povijesno značajne ličnosti, a posjetiteljima se obraća 3D zmija kao simbol ljekarništva i 3D ljekarnik Pablo. Također, zanimljivom VR tehnologijom moguće je pratiti antibiotik kako uništava infekciju urinarnog trakta, a pažnju gostiju zasigurno će privući i suvremena interpretacija herbarija, realizirana u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka te rasvjetne instalacije molekula JGL brendova.

“Farmacija je dala neporeciv doprinos ljudskoj civilizaciji i kulturi. Vjerujem da će ovaj bogat i zanimljiv postav potaknuti zanimanje brojnih građana Rijeke, kao i naših gostiju za farmacijom i bogatom poviješću Rijeke u tom segmentu. Presretan sam što smo baš mi iz JGL-a uspješno realizirali ovaj projekt i što možemo našem gradu, u godini u kojoj nosi titulu Europske prijestolnice kulture, dati još jedan kulturni i edukativni sadržaj te sve posjetitelje uvjeriti koliko je hrvatsko ljekarništvo bilo i jest napredno te koliko je ukorak sa svjetskim trendovima u farmaciji. JGL danas posluje na više od 50 tržišta u svijetu, a baštinimo dugu ljekarničku tradiciju. Tijekom naših 30 godina rada prikupili smo bogatu građu iz povijesti ljekarništva što, uz doniranu privatnu ljekarničku zbirku našeg najvećeg živućeg autoriteta povijesti farmacije prof. dr. sc. Vladimira Grdinića, čini okosnicu ovog jedinstvenog, privatnog i prvog hrvatskog specijaliziranog muzeja farmacije”, poručio je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.

Otvorenju JGL Muzeja farmacije nazočili su predstavnici Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije, suosnivača – Grada Rijeke i Muzeja grada Rijeke te uglednici iz farmaceutske, medicinske i muzeološke struke.

„Jako mi je drago da je otvorenje ovog muzeja išlo po planu, s obzirom na epidemiološku situaciju i što od sada u Gradu imamo još jedan sjajan prostor i za Riječane i za naše goste. Muzej farmacije je sjajan primjer kako se u suradnji domaćih firmi i lokalne zajednice može stvarati nove i odlične projekte, na radost svih nas koji ovdje živimo“, istaknuo je na otvorenju Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

U centru Rijeke otvara se Muzej farmacije s 1400 eksponata

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.