U ratu streaming platformi Quibi magnata Jeffreya Katzenberga je prva žrtva

Quibi, streaming platforma koja se može koristiti samo na mobilnim uređajima, traži način da se izvuče iz financijskih problema, te se razmišlja o njegovoj prodaji, javlja Wall Street Journal. Quibi (skraćenica od Quick Bites) je 2018. godine osnovao medijski magnat Jeffrey Katzenberg nakon što je 2016. godine prodao DreamWorks Animation za 3,8 milijarde dolara. Katzenberg je prvo prikupio 1,75 milijardi dolara od brojnih investitora, uključujući velike filmske kompanije. Njegovo korištenje započeto je u travnju ove godine, na kupnju sadržaja potrošeno je milijardu dolara, a ciljana publika je ona mlađe životne dobi zbog čega im je dobrim dijelom nuđen program u trajanju od šest do 10 minuta po epizodi. Međutim, dva mjeseca nakon pokretanja, objavljeno je da je samo osam posto korisnika, nakon što je završio besplatan period korištenja Quibija, odlučilo plaćati pretplatu na tu streaming platformu. Cijena mjesečne pretplate Quibija je 4,99 dolara s reklamama i 7,99 dolara bez reklama.

Jeffrey Katzenberg se u lipnju nadao da će njegov projekt uspjeti, tvrdio je kako je za sve kriva pandemija koronavirusa zbog koje su mladi ostali kod kuće i koriste mobilne uređaje koji im nude bezbroj mogućnosti, a Quibi je samo jedna od njih. „Naletjeli smo na betonski zid“, rekao je tada Katzenberg. Ujedno, tvrdio je kako streaming platforme Netflix, Disney Plus, Hulu, Amazon Prime Video ili HBO Max nisu konkurenti Quibiju jer Quibi želi korisnike koji će ga koristiti pretežno od sedam sati ujutro do sedam navečer. Ipak, sada se spominje i mogućnost da se Quibi ponudi kao platforma koja će se moći gledati i na tv prijemnicima.

Cilj Quibija u prvoj godini bio je prikupiti 7,4 milijuna pretplatnika, ali predviđanja govore da će ih prikupiti manje od dva milijuna, navodi Wall Street Journal. Ti problemi doveli su do toga da su početkom ovog mjeseca svima u kompaniji srezane plaće za 10 posto. Ako Quibi ipak neće ići na prodaju onda će trebati, smatraju stručnjaci, investiciju od 200 milijuna dolara koja će im pomoći da prežive u slijedećih godinu dana.

Komentiraj